Țara care impune restricții pentru paracetamol și aspirină, din cauza unor cazuri grave. Au fost pacienți în pericol și în România
Paracetamolul și aspirina mai pot fi vândute doar după o evaluare a farmacistului în Franța. E o măsură care s-ar putea extinde în toată Europa pentru a combate un obicei periculos, răspândit și la noi în țară: automedicația. Luat în doze mari și pe termen lung, paracetamolul a provocat creșterea îmbolnăvirilor de hepatită, spun medicii din Hexagon.
Violențe la Paris. Protestatari ieșiți în stradă împotriva unei gale pro-Israel s-au bătut cu forțele de ordine
Un vlogger a demascat mai mulți români care păcăleau turiștii cu jocul „alba-neagra” la Turnul Eiffel
Prezență record la vot, în Franța
Franța stă pe un butoi de pulbere înaintea alegerilor de duminică: violențe și amenințări cu moartea. Mii de polițiști sunt în alertă
Atac armat la o nuntă din Franța
Un primar a plătit o „vrăjitoare” cu bani publici ca să-i facă legătura cu tatăl mort și să-i ghicească viitorul
Strat de 30 de centimetri de grindină pe străzi din Franța
Dineu cu fast în onoarea lui Xi Jinping la Paris
Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni
În Franța, paracetamolul, ibuprofenul şi aspirina se vând de acum doar dacă farmacistul consideră necesar și tot el aprobă cantitatea. Decizia a fost luată după ce, acum doi ani, o tânără de 22 de ani a fost găsită moartă în casa ei din Strasbourg, răpusă de o intoxicație hepatică acută provocată de paracetamol. În România, un tânăr de 19 ani a fost acum două luni la un pas de moarte din același motiv. Cele mai bine vândute medicamente fără prescripţie în România conţin două din cele trei substanţe: aspirină, paracetamol, ibuprofen.
Farmaciștii sunt îngrijorați de acest fenomen: medicația la proprie inițiativă. Se tem să nu ajungem în situația din Franța, unde consumul de paracetamol a crescut cu peste 50 la sută în ultimii 10 ani.
Cornel Chiriţă, profesor de Farmacologie, UMF Bucureşti: A fost o consecință a liberalizării accesului la medicamentele OTC. Faptul că farmaciștii nu au mai consiliat diverse categorii de pacienți. Paracetamolul este cunoscut că are are reacții adverse la nivel hepatic dacă e administrat mai mult de 4 grame pe zi, cinci zile consecutiv. Ibuprofenul necesită precauții foarte mari, chiar contraindicații în patologii cu risc hemoragic crescut, ulcer, putând provoca hemoragie intestinală fatală.
Medicii consideră că o măsură asemănătoare celei luate în Franța ar fi periculoasă la noi.
Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Asociaţieo Medicilor de Familie Bucureşti: Interzicerea totală va avea ca efect fie cumpărarea pe căi lăturalnice, fie cumpărarea de pe internet, fie administrarea de antibiotice în loc de antitermice, ceea ce ar fi cel mai grav.
Cu toate acestea, medicii ne recomandă să nu luăm mai mult de trei pastile de paracetamol pe zi, nu mai des de patru ore, iar dacă în 48 de ore nu ne simțim mai bine, să mergem neapărat la doctorul de familie.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News