Sute de bolnavi periculoşi, unii acuzaţi de crime, stau unul peste altul într-un spital din Iaşi. Asistentă: „Ne încuiem cu lacătul"
410 de oameni care suferă de afecțiuni psihice și care au comis infracțiuni grave sunt internați într-un spital cu 240 paturi. Printre ei este și un bărbat care a ucis o asistentă ce îl îngrijea.
Focar de râie într-un centru de bătrâni din Dolj.
Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor
Ce a găsit Corpul de Control la Spitalul Pantelimon
Dorel Săndesc, despre scandalul de la Pantelimon
Temperaturile de vară au dus la apariția căpușelor. Ce recomandă medicii
Cât câștigă asistentele și infirmierele
Pacienţi trimişi la cabinete private pentru că medicii nu vor să lucreze în ambulatoriu
Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Deși este puțin probabil, a fi pregătit e obligatoriu
O ambulanță cu doi pacienți s-a răsturnat în Argeș
Situația în spitalul de la Pădureni-Grajduri, din județul Iași, este critică, spun angajații instituției. Pentru că sunt prea puțini și se tem de pacienți, aceștia ajung de multe ori să se încuie în cabinete
Mihaela Fânaru, asistent medical la Spital Psihiatrie Pădureni-Grajduri din Iaşi: „Sunt saloane în care aproape că nu ai pe unde să te deplasezi. Trebuie să sari pe paturi ca să ajungi la pacientul din colţul salonului”.
De 23 de ani, Mihaela Fânaru este asistent medical la spitalul de psihiatrie din județul Iași. Are grijă de pacienți periculoși, internați în urma deciziilor instanțelor de judecată.
Mihaela Fânaru, asistent medical: „Ne încuiem cu lacătul, cu cheia şi asta e. Avem sistem de supraveghere, în schimb, exterior şi interior. Sistemele de supraveghere pe noi nu ne ajută cu absolut nimic. Putem vedea doar retroactiv ce s-a întâmplat pentru că nu este personal care să îl supravegheze 24 din 24”.
Pacienții sunt de aproape două ori mai mulți decât paturile. Cei mai mulți dintre ei au comis fapte extrem de violente. Spitalul nu poate refuza internarea lor și nici nu-i poate trimite în altă parte, chiar dacă angajații spun că sunt complet depășiți de situație.
Mihaela Fânaru, asistent medical: „Suntem cinci persoane pe o tură. La 95 de bolnavi pe pavilionul central plus pavilionul alăturat, care are 19 pacienţi pe care îi deservim tot noi.”
Victor Idriceanu, manager la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri: „Clădirile sunt vechi, aici este o fostă bază militară abandonată, clădirile nu sunt identice. În funcţie de salon, plecăm de la 6-7 într-un salon, putem ajunge şi la 15-20 de paturi pe salon”.
În 1997, o asistentă a fost ucisă de un pacient care este, în continuare, internat în Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri.
Bogdan Movilă, lider de sindicat la spitalul Psihiatrie Grajduri: „Trebuie să fim şi ajutaţi. Nu mă plăteşte nimeni să mor acolo. Sunt colege de ale noastre care au fost lovite şi nu o dată, de mai multe ori”.
Ministerul Sănătății a alocat 500.000 de euro pentru renovarea unei clădiri în care ar putea fi mutaţi 48 de pacienţi. Lucrările ar trebui să fie gata anul viitor.
Redactare Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News