Live

Studiu. Infrasunetele emise de eoliene nu afectează sănătatea omului

Data publicării:
Turbine eoliene. Foto: Getty Images

Sunetele de frecvenţă joasă, sub pragul la care pot fi auzite de urechea umană, emise de instalaţiile eoliene nu sunt dăunătoare pentru sănătate, arată un studiu finlandez publicat luni, scrie Agerpres, care citează AFP.

Studiile de până acum au arătat că zgomotul care se aude de la eoliene nu are efecte negative asupra sănătăţii, ci doar poate provoca disconfort şi tulburări de somn la persoanele care locuiesc în proximitatea lor.

Noul studiu, realizat timp de doi ani la cererea guvernului finlandez, a analizat efectele emisiilor sonore de frecvenţă joasă - infrasunete - emise de eoliene, care nu pot fi auzite de urechea umană.

Deşi, potrivit cercetătorilor, în numeroase ţări au existat multe voci care au atribuit aceste infrasunete unor simptome care merg de la dureri de cap la acufenii şi probleme cardiovasculare, oamenii de ştiinţă afirmă că rezultatele noii cercetări "nu susţin ipoteza conform căreia infrasunetele (...) ar cauza un disconfort".

"Este mai probabil ca acele simptome să fie declanşate de alţi factori, precum simptomele aşteptate" de persoanele care trăiesc în proximitatea instalaţiilor eoliene.

Cercetătorii s-au bazat pe interviuri, înregistrări sonore şi teste de laborator pentru a studia efectele posibile ale acestor sunete asupra sănătăţii persoanelor care trăiesc la mai puţin de 20 de kilometri distanţă faţă de eoliene.

În plus, testele nu au dovedit nici că sunetele turbinelor ar perturba ritmul cardiac, potrivit aceluiaşi studiu.

Energia eoliană s-a dezvoltat pe scară largă în ultimii ani, mai ales în China, Statele Unite şi Brazilia.

Potrivit unui studiu al asociaţiei profesionale WindEurope, eolienele au furnizat anul trecut 15% din electricitatea consumată în Europa.

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România vrea neutralitate climatică până în 2045. Ce promite Ministerul Energiei în a doua versiune PNIESC

Producția de energie a României a scăzut în primele cinci luni din 2024

Legea energiei eoliene offshore, adoptată de Parlament. Burduja: În 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW

CE aprobă un ajutor de stat de 3 miliarde euro acordat de România pentru sprijinirea instalaţiilor eoliene onshore

Partenerii noștri