Live

Șoferii bolnavi, pericol pe șosele. Testele pot fi trecute ușor pentru că sunt făcute superficial

Data actualizării: Data publicării:

Şoferul de camion care a provocat joi un grav accident în Capitală, cu 11 maşini lovite, nu era conştient în momentul impactului. Medicii i-au făcut analize şi au ajuns la concluzia că bărbatul suferă de o boală foarte gravă. Este un incident care scoate la lumină din nou o mare problemă a sistemului. Un şofer bolnav poate trece foarte uşor de testele medicale, care de cele mai multe ori sunt făcute superficial.

În imagini se observa cum şoferul nu opreşte la timp şi loveşte, din spate, maşinile care aşteptau la semafor. Impactul i-a schimbat direcţia de mers, astfel ca a intrat şi într-o magazie de pe cealaltă parte a drumului.

Mai mulţi martori au riscat, încercând sa se apropie de camion, pentru a-l opri cumva. Nu au reuşit. Mastodontul şi-a continuat cursa, fără niciun fel de control. A oprit 200 de metri mai în faţă, în gardul altei case. Până acolo a lovit mai multe maşini parcate pe marginea drumului.

După 24 de ore a venit şi verdictul medicicilor: era inconştient în momentul impactului. Accidentul a fost cauzat de o boală foarte gravă a şoferului. Sute de astfel de situaţii sunt descoperite de poliţişti şi medici în fiecare an. Grav e că unii medici sunt complici şi îi ajută pe pacienţi să-şi păstreze permisul, deşi n-ar trebui să se mai urce vreodată la volan.

George Grigore, Direcția Rutieră: Medicul este obligat să emită un bilet de trimitere pe care să îl dea bolnavului pentru un examen de specialitate la o unitate medicală autorizată. Dacă în termen de 30 de zile medicul trimițător care a emis biletul de trimitere nu este înștiințat de unitatea medicală autorizată despre diagnostic, acesta este obligat să comunice Poliției acest lucru. Necomunicarea acestor date constituie contravenție și se amendează de la 3.045 lei până la 14.500 lei.

Medicii le dau dreptate poliţiştilor. Există şoferi care încă au permis, deşi suferă de boli grave. Unii dintre ei îşi ascund afecţiunile, iar examinările făcute de doctori sunt de multe ori superficiale.

Valentina Boboc, medic de familie: Un om poate să fie normal în afara crizelor epileptice și nu poți să-ți dai seama la o simplă examinare, și nu se face o examinare complexă, cu electroencefalograme, cu tomografii la cap pentru un certificat medical de conducere auto. Pe primul loc sunt afecțiunile cardiovasculare, aritmiile cardiace cu un puls ori foarte mic, ori foarte mare, crizele anginoase necontrolate medicamentos, epilepsiile.

Cât despre şoferi, aproape niciodată nu-şi recunosc problemele de sănătate.

Parlamentarii au modificat legea la începutul anului în aşa fel încât orice medic trebuie să sesizeze autorităţile atunci când observă că un pacient nu este capabil să conducă. Până acum, doar medicii de familie aveau această obligaţie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Medicii explică de ce nu trebuie să stați pe toaletă mai mult de 10 minute

Anunț al ministrului Rafila. Lista cu substanțe pe care să nu le consumi înainte să te urci la volan a fost finalizată

Drum rulant automat pentru mărfuri între Tokyo și Osaka. Planul Japoniei, pe fondul crizei de șoferi livratori

Partenerii noștri