Salarii mai mari pentru medici sau analize medicale pentru pacienți? Alegerea care nemulțumește oricum
Pe liste de așteptare până în ianuarie 2020. În această situație se află bolnavii din Suceava care ajung la medicul de familie sau la specialist și au nevoie de analize ori diverse investigații medicale gratuite. Situaţia este la fel în tot judeţul pentru că banii destinaţi acestui sector au fost distribuiţi către majorarea salariilor medicilor.
VIDEO: Cinci morți într-un accident din Suceava. Două mașini s-au ciocnit
Tragedie în Suceava. Un bărbat a murit în timp ce săpa o fântână
Caz șocant în județul Suceava. Un bebeluș de doar 23 de zile a ajuns la spital cu mai multe fracturi. Ce a spus mama copilului
Și-a dezgropat prietenul mort de o săptămână
Incendiu puternic într-un bloc din Suceava
Mai mulți oameni s-au trezit cu mașinile distruse peste noapte
Un preot din Suceava este cercetat penal după ce s-a întins în faţa porţii unui cimitir ca să blocheze o înmormântare
Ninsori și viscol în jumătate de țară
Un primar a participat la 17 festivități de deschidere a anului școlar
Acest bărbat este din Dorna Candrenilor, are 66 de ani și este cardiac. Pățește la fel de fiecare dată cânt trebuie să-și facă analizele, adică reușește să ajungă la laborator abia peste o lună, două din momentul în care ajunge la medic.
- Am mers la doctorul de familie și mi-a dat trimitere, am venit la doctorul respectiv și m-a făcut programare că era prea aglomerat, mi-a făcut programare cam la o lună de zile, 30 de zile.
Bărbatul spune că nu ar avea cum să suporte singur costurile pentru aceste investigații și-i rămâne doar soluția de a aștepta.
- N-am făcut calculul că am zis că-i mai bun așa cu programare dacă pensia-i mică.
În aceeași situație sunt mii de suceveni asigurați medical care au nevoie de analize și investigații gratuite.
- S-a întâmplat că am avut nevoie și am fost nevoită să aștept 2-3 luni ca să beneficiez de analize gratuite și între timp le-am făcut contra cost.
Situația e confirmată de medici și de conducerile laboratoarelor.
Irina Badrajan, medic de familie în Suceava: „De la o vreme patologia s-a complicat, investigațiile s-au diversificat și sunt unele mai de finețe care și costă mult.”
Andreea Petrescu, jurnalist Digi24: Conducerea CAS Suceava a anunțat că fondurile inițiale repartizate județului Suceava pentru analize medicale și investigații gratuite a fost de peste 7,6 milioane de lei, fond care a fost suplimentat pe parcursul anului astfel că s-a ajuns la un buget de peste 13 milioane de lei, bani și așa insuficienți.
Specialiștii din domeniu spun că sunt bani puțini, în comparație cu cererea, și s-a ajuns în această situație mai ales după ce salariile medicilor au fost majorate, iar bugetul pentru analize și investigații a fost micșorat.
Roman Boca, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale: „Noi avem programări făcute pe liste de așteptare, inclusiv luna ianuarie. Bugetele Casei Naționale de Asigurări asigură, așa procentual, doar 60% din necesarul care e solicitat de către pacienți și medici pentru investigații, dar 40% rămân descoperiți ceea ce înseamnă programările care se adună de la lună la lună și ajung, de exemplu la imagistică medicală și la 3 luni și la două luni în situația laboratorului.”
Conducerea Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România spune că o soluție de viitor, pentru evitarea acestor situații, este înființarea asigurărilor medicale complemetare.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News