Live

Video Raed Arafat consideră „foarte probabilă” o creștere a cazurilor după sărbători și explică în ce caz se va reveni la restricții mai dure

Data actualizării: Data publicării:
Raed Arafat spune că autoritățile iau foarte în serios posibilitatea unui val cinci al pandemiei în România Foto: Digi24

Raed Arafat spune că ridicarea unor restricții în prezent nu înseamnă „relaxări”, ci doar niște „ajustări” la situația epidemiologică din România, menite să aducă un echilibru inclusiv în plan economic, dar nu exclude niciun scenariu, inclusiv revenirea la școala online, după sărbători, când este „foarte probabil” să avem o creștere a cazurilor de COVID. „Luăm ideea unui val 5 la modul foarte serios”, a spus șeful DSU, care a detaliat, joi seara, la Digi24, în ce condiții se va reveni la măsuri suplimentare.

„E foarte probabil să vedem după sărbători o oarecare creștere, e foarte posibil acest lucru. Clar că este posibil să avem o creștere. Acuma, cum va fi această creștere, ce va impune această creștere... Dacă vedem că începe o creștere care impune niște măsuri suplimentare, o să se discute la nivelul CNSU, cu Ministerul Sănătății, cu INSP-ul pentru aceste măsuri. Dacă vedem că situația rămâne sub control și creșterea e una lentă, acceptabilă, atunci poate că abordarea e alta, dar aici trebuie să vedem ce vor spune epidemiologii, ce va spune Ministerul Sănătății după ce analizează situația și vede rata de creștere, viteza de creștere, rata de infectare, sunt mai mulți indici la care se uită epidemiologii pentru a putea spune că situația se îndreaptă către ceva mai grav, care necesită măsuri imediate, sau situația este sub control”, a explicat Raed Arafat.

Întrebat dacă asta înseamnă că nu exclude ca în cazul unei situații epidemiologice „urâte” copiii să stea acasă, șeful DSU a spus: „Noi nu putem exclude nimic în acest moment. Știu că se dorește ca (elevii) să meargă (la școală), mai ales că avem testele acum care se administrează, înseamnă că suntem în siguranță, dacă se aplică totul corect, copiii să meargă totuși la școală. Nu se dorește și înțeleg foarte bine de ce nu se dorește să rămână copiii acasă. Sistemul de educație este important. În același timp noi, nu putem să spunem aici că sută la sută o chestie este exclusă. E foarte greu să vii să spui, în astfel de situații: garantat că e exclus ceva. Așa că așteptăm, vedem, evaluăm și vedem ce măsuri vor putea fi luate”, a subliniat Arafat.

Relaxări de sărbători: Restricțiile „s-au ajustat” cu situația pandemică

El a explicat că măsurile care s-au luat în prezent, în sensul ridicării unor restricții, sunt doar niște „ajustări”, niște măsuri „de echilibrare” a gestionării sărbătorilor și niciodată aceste decizii nu vor mulțumi pe toată lumea.

„Mulţi se aşteptau la mai mult, nu am putut să dăm totul la nivelul aşteptărilor, adică totul deschis până la ora 24:00, până la ora 1:00, totul liber, fără nicio problemă, nu mai purtăm mască, nu mai facem nimic. Deci, măsurile luate nu sunt la nivelul aşteptărilor pentru relaxare a celor care vor să aibă totul maxim spre normalitate. În acelaşi timp, poate că unele persoane se aşteptau să menţinem totul cum e acum, de teamă că vom ajunge undeva să repetăm valul patru. Noi ce am făcut este că am echilibrat situaţia, cât de cât, cu partea economică în perioada sărbătorilor. Nici nu puteam să menţinem restricţiile pentru o durată foarte lungă, pentru că impactul economic devine foarte serios şi atunci aceste restricţii s-au ajustat, s-au echilibrat cu situaţia pandemică în care ne aflăm acuma, cu un trend descendent. Cam asta este situaţia”, a arătat Raed Arafat.

„Mesajul meu este să ne bucurăm de perioada aceasta cu toate precauțiile pe care noi le-am recomandat până acum: nu ești vaccinat, vaccinează-te - e o recomandare care nu e tardivă la acest moment - mască, evitare locuri aglomerate, evitare contact cu persoane necunoscute, cu persoane care sunt din mai multe case într-un loc aglomerat fără să știi dacă sunt testate sau vaccinate sau trecute prin boală”, a spus Raed Arafat.

Citiți și: Cum vor fi petrecerile de sărbători? Raed Arafat: „Dacă au de gând să facă chefuri în apartament, să limiteze numărul oamenilor”

Raed Arafat, despre relaxările din vară: „N-am auzit să zică cineva că s-a oprit pandemia. Poate că trebuia să așteptăm să se vaccineze mai mulți”

La observația că una dintre explicațiile pentru care valul 4 a avut o așa virulență în România a fost faptul că autoritățile au introdus relaxări peste vară și au indus sentimentul că s-a oprit pandemia, iar lumea nu s-a mai vaccinat, Raed Arafat a punctat: „Eu n-am auzit să zică cineva că s-a oprit pandemia, ce s-a zis este că da, pandemia la acest moment este sub control, dar vaccinați-vă. Poate - poate - că trebuia să așteptăm să vedem că se vaccinează mai mulți. Poate. Nu știu dacă lumea accepta acest lucru, nu știu dacă puteai să faci acest lucru”.

El a explicat că a fost un „cocktail” de evenimente, inclusiv dezinformare, care i-au făcut pe oameni să creadă că pandemia a trecut și nu au mai putut fi convinși să se vaccineze.

„Trebuie să iei toate lucrurile în balanță. Aveam 20-30 de cazuri pe zi la un anumit moment. Păstrând măsuri restrictive serioase la 20-30 de cazuri pe zi era foarte greu pentru a convinge și factorul economic că trebuie să se păstreze anumite măsuri restrictive. Am ajuns la un număr de vaccinați, a mers vaccinarea bine și după care, vara, lumea văzând - pentru că și anunțul zilnic, când dăm noi numărul cazurilor, omul vede 20 de cazuri, nu te mai credea că s-ar putea să te întorci la 19.000 de cazuri pe zi sau la 18.000 sau la 15.000. Îi ziceai că e posibil să ajungem din nou la un nou val, vaccinați-vă, și râdeau unii că s-a terminat. Pentru că vedeau cifrele. Nu trebuia să o zică cineva de la Guvern că vedeți că stăm bine. Se vedea că stăm bine. Problema e că nu s-a transmis foarte bine, peste tot, mesajul că atenție - sau nu s-a crezut, mai bine zis, mesajul - că atenție, asta e doar temporar și vom reveni și pregătiți-vă și vaccinați-vă și faceți asta ca să vă protejați. Nu a mai crezut lumea. Au fost foarte mulți factori care au dus ca oamenii să nu mai creadă și unii râdeau. Unii nici nu credeau că există COVID când aveam și 5.000, și 10.000 de cazuri pe zi, dar unde să mai creadă când vedeau 20 de cazuri pe zi? Era un cocktail plin”, a arătat șeful DSU.

Raed Arafat: „Luăm ideea unui val al cincilea la modul foarte serios”

Întrebat dacă acum nu avem aceeași situație, în condițiile în care ar trebui să ne pregătim pentru valul al cincilea, Raed Arafat a spus: „Noi clar că luăm ideea unui val al cincilea la modul foarte serios și noi spunem tuturor: atenție, oricând putem să avem un val serios ca valul 4 sau valul 3, să revenim la un număr mare de cazuri și la un impact serios pe sistemul sanitar. La acest moment am zis-o, o zicem cu toții, n-am auzit pe cineva să spună că situația e perfectă, este bine, stați liniștiți. Noi zicem că s-au luat unele măsuri de echilibrare a modului în care vom administra perioada asta de sărbători care vine, lumea are așteptări”, a arătat șeful DSU.

„Sunt niște ajustări care să facă o balanță mai bună între perioada aceasta, între aspectele economice, luând în considerare și situația pandemică, unde suntem pe un trend descrescător. Asta este toată treaba. Nu putem să spunem că s-a relaxat. Când vorbim de relaxare reală înseamnă că gata, nu mai sunt măsuri, e relaxată lumea. Sunt măsuri. Și sunt măsuri destul de serioase. Trebuie respectate, ca să putem să trecem prin perioada asta în siguranță, dar trăind mai aproape de normal, permițându-ne situația pandemică la acest moment”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce pedeapsă a primit un bărbat din Alba care i-a spart locuința unui fost ministru al Apărării și l-a amenințat cu moartea pe Arafat

Medic din Mureș, acuzat că a refuzat un caz, iar pacientul a murit. „A declarat că era aproape de finalul programului”

VIDEO Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost. Autoritățile se apără: Rolul nostru e să avertizăm

Peste 6.000 de oameni au fost evacuați din calea apelor. Circulația maritimă, fluvială e suspendată. Ciolacu: S-a acționat ca la carte

Partenerii noștri