Președintele Societății ATI, despre cazul Pantelimon: „Pacienții aceștia nu depindeau numai de noradrenalină”
„Este de neconceput ca un medic să dorească și să facă ceva activ încât să suprime viața pacientului pe care îl îngrijește,” a declarat la Digi24 Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. Despre cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, Șerban Bubenek spune că „pacienții aceștia nu depindeau numai de noradrenalină. Ei au venit în spital la urgență cu anumită patologie”.
Percheziții de amploare după bătaia din Pantelimon
Iubitul „Doamnei cu coasa” de la Spitalul Pantelimon s-a trezit din comă
Iubitul doctoriței arestate în scandalul Pantelimon nu a folosit anestezic de la Spitalul Militar. Ce au descoperit polițiștii
Ce spune fostul șef al serviciului antidrog despre medicul care și-a injectat anestezic
Iubitul „Doamnei cu coasa” de la spitalul Pantelimon a fost găsit leșinat
Directorul Poștei Române explică cine poate primi de la poștaș decizia de recalculare a pensiei, dacă beneficiarul nu e acasă
Bubenek: „Nu poate fi vorba de premeditare”
Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă
Ce este și cum se administrează noradrenalina
Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă: „Medicul nu are dreptul în niciun fel de circumstanță, nici măcar în țările în care este legiferată terminarea vieții în terapie intensivă, la măsuri active care să suprime viața pacientului. Această faptă ar fi abominabilă și, pentru mine, după 40 de ani de profesie, este de neconceput aproape ca un medic să dorească și să facă ceva activ în așa fel încât să suprime viața pacientului pe care îl îngrijește. În România, în ultimii 100 de ani, eu nu știu un caz să fi fost dovedit în acest fel, să se fi comportant un medic în asemenea hal. Sigur, medicii pot face greșeli, acelea sunt malpraxis și pot să vină din neștiință, din omisiune, din neglijență, din lipsa unor mijloace tehnice, dar e cu totul altceva. E inadmisibil ca niște colegi să îndrăznească măcar să creadă că ar putea să ia viața unor oameni cu bună știință acționând activ. Eu nu pot concepe acest lucru și sigur că am fost șocați de felul în care s-a făcut acest anunț.
Noi am sesizat nepotriviri majore între valorile tensiunii arteriale și a unor viteze dintr-o seringă într-o diluție standard. În lumina acestor date simple, era clar că era vorba de un șoc reflactar cu doze foarte mari, mamut, nu erau dozele terapeutice, fără răspuns, nu se atinsesese ținta de tensiune arterială de 65, la care s-a revenit la doza terapeutică. Acum, ce motive au dus la doza revenirii la doza terapeutică este greu de spus. (...) Pacienții aceștia nu depindeau numai de noradrenalină. Ei au venit în spital la urgență cu anumită patologie. Nu avem date despre această patologie, despre scorurile de gravitate, despre alte comorbidități, despre alte explorări care ar putea să aducă lumină în acest caz și care agravează și care sunt cauzele principale ale mortalității într-un grup de pacienți sau la un pacient.”
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News