Live

Premieră medicală. Tumorile cerebrale ar putea fi eliminate cu ajutorul unui virus injectat în sânge

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Testarea unui tratament potenţial eficient împotriva cancerului cerebral a arătat că un virus care este injectat direct în fluxul sangvin poate să ajungă la tumorile aflate în straturile profunde ale creierului şi să declanşeze sistemele de apărare din organismele pacienţilor, care încep să atace şi să distrugă cancerul, informează Reuters.

Testele au inclus doar nouă pacienţi, însă oamenii de ştiinţă consideră că dacă rezultatele experimentului vor putea fi reproduse şi în cazul unor studii mai ample, atunci acel "reovirus", ce există în stare naturală, ar putea fi transformat într-o imunoterapie eficientă pentru pacienţii diagnosticaţi cu tumori cerebrale agresive, notează Agerpres.

"Este pentru prima dată când s-a putut demonstra că un virus terapeutic este capabil să traverseze bariera creier-sânge", a declarat Adel Samson, medic oncolog la Institutul de Cancer şi Patologie din cadrul Universităţii Leeds din Marea Britanie, coautor al studiului.

Potrivit medicului britanic, studiul a arătat nu doar că un virus poate fi transportat până la o tumoare aflată în straturile profunde ale creierului, ci şi că, atunci când el îşi atinge ţinta, "stimulează propria apărare imunitară a organismului pentru ca aceasta să atace cancerul".

Publicat în Science Translational Medicine, miercuri, studiul a inclus nouă pacienţi cu tumori care fie se răspândiseră în creier şi proveneau din alte zone ale corpului, fie erau gliomuri cu creştere rapidă (o formă agresivă de cancer cerebral).

Toţi pacienţii erau programaţi pentru operaţii ce vizau extirparea tumorilor pe cale chirurgicală. În zilele ce au precedat operaţiile, fiecare pacient a primit o doză unică de reovirus, administrat intravenos direct în fluxul sangvin.

După ce tumorile au fost extirpate, oamenii de ştiinţă au analizat mostre prelevate din ele, pentru a vedea dacă reovirusul a putut să ajungă la celulele canceroase. În unele cazuri, acele tumori se aflau în straturile profunde ale creierului.

Pentru toţi cei nouă pacienţi au fost găsite dovezi care arătau că virusul şi-a atins ţinta, au spus coordonatorii studiului. Au existat şi dovezi care au arătat că virusul replicat a stimulat sistemul imunitar, iar celulele albe, aşa-zisele celule T "ucigaşe", au fost atrase spre tumori şi au început să le atace.

Întrucât virusul infectează doar celulele canceroase şi le lasă în pace pe cele sănătoase, pacienţii care au primit acest tratament experimental au raportat doar efecte adverse uşoare, asemănătoare simptomelor unei gripe uşoare.

Până la aceste rezultate pozitive, cercetătorii aveau dubii în ceea ce priveşte capacitatea unui virus de a putea să pătrundă în creier din cauza membranei protectoare hematoencefalice.

Injectarea virusului direct în creier este dificilă şi potenţial periculoasă.

Alan Melcher, cercetător la Institute of Cancer Research din Marea Britanie, coautor al studiului, spune că rezultatele obţinute deschid calea spre realizarea mai multor teste cu acest virus, inclusiv pentru folosirea lui în scopul de a determina sistemul imunitar să potenţeze efectele benefice generate de chimioterapiile şi radioterapiile existente.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Narges Mohammadi, operată de urgență în timpul arestului din Iran. Este suspectă de cancer

Medicii explică de ce nu trebuie să stați pe toaletă mai mult de 10 minute

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Partenerii noștri