Live

Pneumolog, despre coronavirus: Nu trebuie creată panică, astfel de evenimente au mai fost. În 2018-2019 au murit de gripă 61.000 oameni

Data actualizării: Data publicării:
Cele 24 de boli pentru care se instituie izolare acasă sau în spitale. FOTO: Getty Images

Situaţia medicală generată de epidemia de coronavirus ridică semne de întrebare, mai ales că numărul cazurilor de infectare a crescut, dar nu trebuie creată panică, întrucât astfel de evenimente au mai existat, a declarat la Digi24 Gilda Popescu, penumolog la Institutul „Marius Nasta”. Medicul a exemplificat cu faptul că gripa clasică, sezonieră, a infectat în 2018 – 2019 peste 42 de milioane de oameni şi s-a soldat cu 61.000 de decese. Nu trebui creată panică, oamenii trebuie să fie informaţi din surse oficiale, a conchis medicul pneumolog.

„Situaţia ridică ceva semne de întrebare, dar nu trebuie creată panică, astfel de evenimente au mai existat. Numai dacă ne raportăm la gripele din 2018 – 2019, în 21 de săptămâni au fost infectaţi 42,8 milioane de locuitori, dintre care 647.000 au necesitat spitalizare, iar 61.000 de pacienţi au decedat..

Vorbim de gripa sezonieră de anul trecut şi cu un an înainte.

Un alt exemplu, la gripa spaniolă au decedat până la 100.000 de oameni.

Acum avem alte măsuri de identificare, de prevenţie. Din păcate nu avem un vaccin, dar măsurile de izolare şi aplicarea măsurilor de prevenţie sunt salutare. Populaţia trebuie informată, să ştie ce e virusul, cum se transmite, care e simptomatologia, ce măsuri trebuie să urmeze când apar astfel de cazuri în simptomatoligie”, a declarat medicul Gilda Popescu.

„Cred că se şi induce starea de panică, e bine ca oamenii să fie informaţi pentru a lua măsuri de prevenţie, pentru că prevenţia e mult mai ieftină decât tratarea”, a adăugat medicul.

Gilda Popescu a enumerat câteva din regulile pe care trebuie să le urmeze oamenii pentru a evita infectarea: să evite spaţiile aglomerate, spaţiile închise, să spele des mâinile.

În ceea ce priveşte măştile sanitare, acestea trebuie folosite de pacientul cu simptomatologie, doar aşa fiind evitate transmiterea şi infectarea.

Cele 10 sfaturi ale Ministerului Sănătății, pentru a ne feri de coronavirus

Ministerul Sănătății a publicat, pe site-ul instituției, o listă cu 10 sfaturi principale care trebuie urmate de cetățenii români, pentru a se feri de infecția cu noul coronavirus (Covid-19).

1. Spălați-vă mâinile de multe ori

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile

4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

8. Produsele „Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa, de cel puțin 14 zile

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii. Ce trebuie să faci

Val de viroze din cauza schimbării vremii: 90.000 de cazuri de infecții respiratorii într-o săptămână. Sfatul medicilor

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei

Partenerii noștri