Video Exclusiv Spital construit acum 162 de ani, în paragină, cu pereții plini de mucegai. Șeful CJ Iași: Sub nicio formă nu ai vrea să-i treci pragul
Un spital din România funcționează într-o clădire construită acum 162 de ani! Riscă să se prăbușească, dar pacienții sunt duși tot acolo, pentru că statul nu are altă soluție. Toți bolnavii din regiunea Moldovei, cu tuberculoză și alte boli grave de plămâni, sunt tratați în saloane unde pe pereți crește mucegai.
Accident grav în Mehedinți, cu trei mașini implicate. Patru victime au fost transportate la spital
Momentul în care un șofer din Iași virează la stânga și este lovit în plin de tramvai
Un copil de 11 ani din Slatina a fost mutilat de explozia unei petarde
Congres medical internațional în Oradea. 11 operații au fost transmise live, simultan, în două spitale
Copiii nevoiași îl așteaptă pe Moș Crăciun. 10.000 dintre ei vor primi daruri cu ajutorul unui preot din Iași
O roată în derivă, desprinsă de la un tir, a făcut slalom printre mașini, în Iași
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Concurență mare la rezidențiat. Jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri
Noi informații cutremurătoare în cazul băiatului mort la spitalul din Târgu-Jiu
Spitalul de Pneumoftiziologie Iași. Dacă ați avut senzația că ne-am întors în timp, sau că tocmai ați văzut imagini dintr-un spital de pe front, vă înșelați. Deși pare greu de crezut, aceasta este o unitate sanitară din cel mai mare oraș al Moldovei. Este Spitalul de Pneumotiziologie din Iași, adică locul unde sunt tratate cele mai grave cazuri de bolnavi cu afecțiuni respiratorii. Paradoxal, în locul unde aerul ar trebui să fie cel mai curat, te lovește de cum intri un miros înțepător. 13 mii de pacienți sunt tratați anual în saloane în care mucegaiul a pus stăpânire pe pereți.
Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Pereți decojiți, mobilă extrem de veche, și un miros greu de suportat. Pare că suntem într-o clădire abandonată, dar realitatea este însă că suntem într-un salon al acestui spital unde pacienții sunt cazați atunci când au probleme de sănătate.
Spitalul funcționează în patru clădiri, care sunt la distanță de 10 km una de cealaltă. Cea mai veche este din 1860, adică are 162 de ani, și nu a fost niciodată renovată. O clădire cu multă istorie și greutate, al cărei prezent este povara miilor de bolnavi care vin aici.
Bogdan Moldoveanu, medic șef secție: Există infiltrații din cauza umezelii, oricât am da cu var se coșcovește, pavimentele sunt distruse, s-a încercat tarchetare, dar s-a exfoliat, ușile sunt distruse...
Carmen, pacientă: Câteodată, din nevoie trebuie sa vii. Plătim taxele, dar nu se văd unde sunt.
Carmen este una dintre pacientele nevoite să îndure condițiile inumane din acest spital. Primește tratamentul de care are nevoie, medicii sunt buni, dar plusurile se cam opresc aici. Doctorii știu că acesta nu e un loc unde să tratezi bolnavi. Și pentru un om sănătos e greu de îndurat atmosfera de aici.
Bogdan Moldoveanu, medic șef secție: Sentimentul este de deprimare. Când intri într-un astfel de spital vezi paragina. Continuăm pe linia asta, pentru că pui în balanță a nu trata, sau a te sacrifica să tratezi un pacient. Încerăm să compensam condițiile îngrozitoare de cazare cu servicii medicale cât de bune putem oferi. Suntem empatici, medicația e de calitate și e nouă.
Oficialii spun că spitalul nu a putut fi renovat pentru că este o clădire de patrimoniu.
Medic: Datorită acestei capele, și întregii construcții, clădirea e declarată monument istoric.
Cea de-a doua clădire a spitalului de Pneumoftiziologie din Iași se află la marginea orașului și este din anii 1900. Nimeni nu poate bănui că aici este spital. Locul te duce cu gândul la camere de pedeapsă, nicicum la unele de tratament. A fost casa unui avocat, ulterior a fost donată și transformată în spital.
Medic: Nu arată a spital, într-adevăr. Pe dinafară e fioroasă. Și eu dacă aș veni din afară și nu aș ști condițiile aș avea o reținere.
Mergem și în cea de-a treia clădire a spitalului. Funcționează de 17 ani în sediul unei foste grădinițe. Saloanele nu au băi, iar circuitele epidemiologice... nu există.
Eduard Clement, medic coordonator secția pneumolgie: Aici era holul de intrare, peste tot unde sunt saloane, sunt fostele clase ale grădiniței. Teoretic ar trebui să avem grup sanitar, toate, chiuvetă... Nu avem, sunt pe hol.
Și dacă nu era suficient ce ați văzut, vă spunem că pacienții nu îndură doar condițiile inumane din saloane. Pentru investigații și analize sunt plimbați cu orele între cele 4 clădiri ale spitalului. Pacientul din imagini așteaptă în ambulanță de 3 ore și mai are de stat, doar pentru o radiografie.
Pacient: Sunt plecat la radiografie de la ora 8. Este ora 11.
Medic: Vara mai e cum mai e, dar iarna cand trebuie să faci niște investigații, radio, să vii la -20 de grade, să te urci în ambulanță, oricât ar fi de încălzită...
Pacientul a fost adus cu ambulanța în cea mai nouă clădire a spitalului, cea de-a patra. Se află în centrul Iașiului și au trecut peste ea 50 de ani. Are grad de risc seismic ridicat, iar străzile din jur sunt atât de înguste încât pompierii nu ar avea cum să ajungă în cazul unei tragedii.
Aici funcționează cea de-a doua clinică de chirurgie toracică din România, ca mărime. Medicii fac anual 1.500 de operații. Aproape toți sunt instruiți în străinătate și lucrează aici cu gândul că poate într o zi le vor putea oferi și pacienților români condițiile pe care ei le-au văzut în străinătate. Până atunci..
Cristina Grigorescu, medic-șef secție chirurgie toracică: La două saloane avem o baie, dar niciuna nu are duș, dușul e unul singur pe sectie. Eu vreau paturi mai late și mai bune pentru pacienți, dar care nu vor intra pe ușile acestea, pentru că ușile trebuie să fie cu cel puțin 30% mai mari decât sunt acum.
Radu Dabija, manager: Avem nevoie de o clădire nouă, și nu este un moft. Avem nevoie de ajutor, avem nevoie de sprijin național. Pentru asta m-am antrenat toată viața mea. Sunt doctor, nu pot să-mi bat joc de pacienți. Eu, unul, m-am săturat. Îmi este jenă să ne cerem scuze pacienților, pentru că trebuie să ne cerem scuze pacienților pentru condițiile de spitalizare.
Spitalul de pneumologie este al Consiliului Județean Iași. Până în urmă cu 2 ani nu au fost făcute investiții aici. Noua administrație a alocat bani pentru a fi îndeplinite măsurile minime de siguranță, dar este nevoie de un nou spital, care ar costa 100 de milioane de euro.
Costel Alexe, președinte CJ Iași: Bani pe care Consiliul Județean cu siguranță nu-i are, nici statul nu pare că și-a prioritizat foarte bine resursele, și singura speranță este Ministerul Fondurilor Europene. Sub nicio formă nu ai vrea să treci pragul acestui spital.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că știe cum arată acest spital, pentru că l-a vizitat în urmă cu 20 de ani, dar că nu are cum să fie închis.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăți: M-aș interna aici numai dacă nu aș avea altă variantă, nu putem să închidem spitalele peste noapte.
Autoritățile locale și conducerea spitalului au făcut studiul de fezabilitate pentru un spital nou. Reprezentanții ministerului Fondurilor Europene spun că de anul viitor va exista un proiect pentru construirea de spitale noi prin programul operațional sănătate, care acum este în aprobare.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News