Live

Sorina Pintea: Răspunsul la întrebarea de ce a murit Călin Farcaș e imposibil de dat

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cazul lui Călin Farcaș, care a murit la 29 de ani în așteptarea acceptului pentru un transplant de plămâni, a fost comentat la Digi24 de ministrul sănătății, Sorina Pintea, care și-a exprimat mâhnirea, dar în același timp a spus că răspunsul la întrebarea de ce a murit tânărul este imposibil de dat. Ea a explicat de ce nu a funcționat protocolul cu Eurotransplant și consideră că cea mai mare problemă a României, în acest caz, este donarea de organe.

„Este foarte trist. Răspunsul la întrebarea de ce a murit este... cam imposibil de dat în acest moment, dar vă pot da detalii legate de acest aspect. România are un protocol valabil cu Eurotransplantul. România chiar a cedat doi plămâni Eurotransplantului, pentru că nu erau compatibili cu pacienții înscriși pe listele din România. Avem un ordin care spune că pacienții care nu pot fi transplantați în România din cauza complicațiilor se pot transplanta în străinătate. Din informațiile pe care le am, Călin Farcaş a fost evaluat săptămâna trecută la Sf. Maria și i s-a dat acceptul de transplant în străinătate”, a declarat la Digi24 ministrul Sorin Pintea.

Reporter: Unde? Înțelegem că în UE nu se găsea nicio clinică unde să se poată vindeca...

„I s-a dat acceptul de transplant în străinătate, categoric în țările Eurotransplantului cu care România are un protocol și cărora România le dă organe, atâta vreme cât ele nu sunt compatibile cu pacienții înscriși pe listele din România.

E un foarte mare semnal de alarmă vizavi de modalitatea în care încurajăm donarea în România. Neîncrederea instalată din urmă cu doi ani a afectat inclusiv viețile pacienților, pentru că neavând organe, este foarte greu să faci transplantul. Reasigurarea Agenției de Transplant este în curs și sper că tot ce s-a întâmplat acum să traga un semnal de alarmă inclusiv celor din centrele de prelevare și care ar trebui să încurajeze donarea de organe. Protocoalele cu Eurotransplant... Se fac eforturi, dar dacă nu există organe, este foarte greu să susții un astfel de protocol”, a explicat ministrul.

Reporter: Deci, marea problemă e că nu a existat organul în sine?

„N-aș putea spune dacă asta a fost marea problemă. Marea problemă e că Agenția Națională de Transplant, precum și toți factorii implicați trebuie să conlucreze pentru a putea stimula donarea de organe, iar Ministerul Sănătății să facă tot ce-i stă în putință să doteze centrele care fac transplant cu ultimul tip de aparatură pentru a susține orice tip de transplant și să investească Ministerul Sănătății în pregătirea medicilor care fac acest lucru. Cred că pentru familia acestui pacient este târziu când spunem da, facem asta, suntem foarte aproape de finalizarea procedurilor, dar să sperăm că asta va salva mult mai multe vieţi în viitor”, a spus Sorina Pintea.

Reporter: Strânsese banii, doamnă ministru, găsise chiar și o clinică în India. Ce a lipsit să-l salveze pe acest tânăr?

„Eu nu am cunoștință că acest pacient găsise clinică în India, chiar nu știu despre acest aspect și nu știu dacă India ar fi fost soluția”, a răspuns ministrul.

Reporter: În urmă cu cinci zile, a intrat în vigoare un Ordin MS pentru înlesnirea tratării în străinătate, inclusiv pentru pacienții care au nevoie de transplant. L-ar fi putut ajuta pe Călin, a fost doar o chestiune de timp, a fost prea târziu pentru el?

„N-aș putea să vă spun dacă acest pacient ar fi putut fi salvat, dar categoric ar fi putut beneficia de acest ordin, pentru că aici am prevăzut faptul că, dacă un pacient nu poate face un transplant în România, poate face în străinătate. Am prevăzut și faptul că pacienții care au făcut un transplant în străinătate pot beneficia de controale în continuare la clinica la care au făcut transplantul, de asemena, medicația post-transplant care nu se găsește în România poate fi decontată acestor pacienți”, a spus Sorina Pintea.

Reporter: Ce lipseşte ţarii noastre pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete?

„Eu cred că problema donării de organe e cea mai mare problemă. Apoi ar fi vorba de centrele de transplant care să facă multiple tipuri de transplant. Am început să facem transplant pulmonar, e un lucru extraordinar, cu toate inconvenientele, s-au făcut primii pași, pacienții trăiesc, sunt bine. Conștientizarea lipsește, iar apoi dotarea. Dotarea e problema Ministerului Sănătății, conștientizarea e problema noastră, a tuturor”, a subliniat ministrul.

Reporter: Iar pașii pe care îi face Ministerul Sănătății pentru remedierea acestei probleme?...

„A început restructurarea Agenției Naționale de Transp. Ministerul Sănătății, împreună cu un grup de lucru - constituit printr-un ordin de mininistru care trebuie să apară în Monitorul Oficial - , va începe să scrie legea transplantului, dar nu în 6- 7 luni, un an, ci într-o lună această lege va fi gata. Apoi centrele județene de transplant trebuie întărite, pentru că de acolo începe totul, de la prelevarea de organe. Sunt multe lucruri care se vor face în scurt timp, din păcate prea lung pentru acest pacient”, a recunoscut ministrul.

Reporter: Acest protocol cu Eurotransplant ce prevede exact? Cât de mult ajută țara noastră?

„În primul rând, protocolul acesta nu a fost denunțat de Eurotransplant, dar într-o vreme el era ca și inexistent. Ca să poți beneficia de transplant în strainat, și țara care semnează protocolul trebuie să contribuie cu organe. Până anul acesta, România nu a contribuit absolut deloc. Anul acesta am contribuit cu două organe, doi plămâni, prelevați de o echipă din Rotterdam și o echipă din Germania, astfel încât urma ca și pacienții noștri să beneficieze de transplant în străinătate, prin reciprocitate. Am început să facem pași abia anul acesta. Teoretic, ar fi putut beneficia de transplant pulmonar în țările Eurotransplant, în condițiile în care dosarul era trimis acolo, dosarul era evaluat, dar, v-am spus, informațiile mele spun că el a fost săptămâna trecută evaluat și i s-a dat acceptul”, a explicat Sorina Pintea.

Reporter: A fost prea târziu pentru Călin Farcaş?

„Da, din păcate, a fost prea târziu pentru el”, a încheiat ministrul sănătății.

Citiți și: 

A murit Călin Farcaș, tânărul pentru care oamenii au ieșit în stradă la Brașov

Cum a murit, cu banii în mână, Călin Farcaș, așteptând de 2 ani un transplant de plămâni. Statul român l-a lăsat de izbeliște

Ultimul mesaj postat de Călin Farcaș: „Nu mai am putere să mă lupt și cu statul. Este extrem de frustrant și umilitor

Vlad Voiculescu, după moartea lui Călin Farcaș: Curățenie de urgență în „viermuiala” de la Agenția de Transplant

Scandal în Senat, după ce USR a cerut un moment de reculegere pentru Călin Fărcaș

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Videoclip emoționant pentru promovarea donării de organe

VIDEO Cum arată bărbatul care a primit primul transplant de ochi şi de faţă, la un an de la operaţie

Statele Unite. Un pacient a primit o inimă din titan până a fost găsită una compatibilă pentru transplant

Primul om din lume cu rinichi de porc a murit

Partenerii noștri