Live

Pacient în România. De ce ne pleacă medicii: „E penibil să nu găsești hârtie la toaletă. Ce să mai discutăm de lucruri complicate”

Data actualizării: Data publicării:
Medic Foto: Guliver/GettyImages

România își tratează bolnavii decent... doar la centru. Nu doar că nu avem suficienți medici, dar și cei care au mai rămas se bat pe locurile din spitalele mari. În acest moment, situația e dramatică. Jumătate din medicii din România sunt concentrați în 6 județe, cele mari și cu ceva dotări prin spitale. În restul țării, se practică medicina de ocazie. În unele județe s-a ajuns în situația în care nici măcar la terapie intensivă nu e medic de gardă. În tot acest timp, pacienții pleacă bolnavi la sute de kilometri de casă, ca să găsească un spital să-i trateze. Cum am ajuns aici și cum putem scăpa, vedem azi la Pacient în România.

Suntem la Spitalul de Urgență din Petroșani, unde pacienții ar trebui să se îmbolnăvească doar în anumite intervale orare ca să-i poată consulta un medic. Marea problemă e la pediatrie, unde au mai rămas doar 3 doctori. Părinții sunt îngroziți la gândul că în cazul unei urgențe, trebuie să-și ia copiii în brațe și să meargă zeci de kilometri până la un spital.

Andreea - mama unui pacient: E medic de la 8 la 13, și după aia, dacă se întâmplă ceva, ne trimit la Vulcan, Lupeni, până la Lupeni sunt 5 km, Vulcan 30. Dacă soțul nu e acasă, eu nu conduc...

Maria Baciu - asistent-șef Pediatrie: E un factor de stres, evoluția bolii se poate complica în orice moment.

Bogdan Diu - medic-șef secția Pediatrie: Ne-ar mai trebui cel puțin 2 medici ca să asigurăm linia de gardă. Este o problemă cu care nu se confruntă numai spitalul Petroșani, se confruntă toate spitalele din Valea Jiului.

Nu doar la pediatrie e lipsă cruntă de medici. Sunt 6 secții care au deficit mare de medici și ar fi nevoie de cel puțin 10 doctori, până acum nu s-a prezentat nici măcar unul. Secțiile sunt pediatrie, cardiologie, oncologie, radiologie, imagistică, ATI. Spitalul de Urgență din Petroșani deservește peste 120 de mii de oameni din Valea Jiului.

Conducerea spitalului din Petroșani spune că a cerut ajutor altor unități. A trimis o adresă către toate spitalele din țară, prin care solicită specialiști. Situația acolo e atât de gravă încât au fost perioade în care o secție a fost închisă cu totul pentru că n-a mai fost niciun medic.

Alin Vasilescu - manager Spitalul de Urgență Petroșani: S-a întâmplat numai în cazul în care acolo e medic unic și a plecat în concediu, e dreptul lui. Pe perioada respectivă s-a închis secția.

Dezastrul de la Petroșani e tras la indigo în mai bine de jumătate din țară. Statisticile arată prăpastia dintre orașele cu spitale mari și fonduri și cele mici. Jumătate din totalul medicilor din România sunt concentrați în 6 centre universitare: București, Dolj, Timiș, Cluj, Târgu Mureș și Iași. Restul țării îi împarte pe cei rămași. Sunt 3 județe care au mai puțin de 300 de medici, Călărași, Tulcea și Giurgiu, iar 14 unde sunt sub 1.000 de doctori. Medicii fug de spitalele care nu mai au ce să le ofere ca să-și facă meseria. Iar bolnavii sunt forțați să-și găsească sănătatea în puținele spitale care îi pot trata decent.

Daniel Coriu - președinte Colegiul Medicilor: Medicul tânăr vrea să practice medicina în condiții cum a învățat să fie în Spitalul Universitar, într-un centru universitar, cu echipamente moderne, are nevoie de clădiri moderne.

Diana este unul dintre medicii tineri care, după o experiență de 2 ani în două spitale de stat din sudul țării, a decis să plece din România.

Diana Dan - medic obstetrică ginecologie: Deficitul de materiale, medicamente, și aici mă refer la lucruri de bază, esențiale, fire de sutură, betadină, medicamente uzuale. În al doilea rând e vorba de deficitul de medici. Eu, ca obstetrician, aveam jumătate din gărzile dintr-o lună. Fără garda ATI, fără gardă pe neonatologie. Am zis că nu mai pot lucra în condițiile alea și am plecat.

Diana vorbește deschis despre cea mai dureroasă rană a sistemului de sănătate, pe care puțini medici au curaj să o expună public.

Diana Dan - medic obstetrică-ginecologie: Pentru cancer, stabileam diagnosticul și rămâneam la faza de diagnostic. Nu exista de multe ori nici gardă de radiologie. Eram nevoită să-i trimit la București și între timp pacienții se pierdeau, bineînțeles.

Cifrele sunt sumbre. 25 de județe nu au în acest moment niciun medic radioterapeut, iar altele au un singur oncolog la zeci de mii de locuitori.

Paul este medic oncolog și a plecat din România în urmă cu 30 de ani. Tratează pacienți la New York, unde e și profesor la cunoscuta universitate Cornell. Periodic vine în țară pentru a ajuta pacienții români, dar...

Doru Paul- medic oncolog: În momentul de față nu aș lucra în România, într-un spital public, din simplul motiv că administrația e obositoare. Un manager de spital când vine la serviciu ar trebui să verifice dacă există hârtie în toalete și când pleacă de la serviciu ar trebui să verifice dacă în continuare există hârtie în toalete. Mi se pare absolut penibil, când intri într-un spital privat sau de stat să nu găsești hârtie la toaletă, e vorba de bază, de toaletă, e firul ierbii. Ce să mai discutăm acum de lucruri complicate.

Situația distribuției inegale a medicilor în spitalele din România e cunoscută la vârful ministerului. Deci problema a fost identificată. Pare că și soluția există. Însă doar sub forma unei strategii... încă neaplicate. O meteahnă tipic românească: facem planuri pe hârtie și le băgăm apoi în sertar.

Alexandru Rafila - ministrul Sănătății: Soluția nu este una miraculoasă. Soluția este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de 5 ani și lucrăm foarte intens la chestiunea asta.

În România sunt aproape 54 de mii de medici, potrivit datelor de la Colegiul Medicilor și ar mai fi nevoie de încă 5 mii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Percheziții DNA în Suceava la medici acuzați că ar fi luat mită și pentru că ar fi favorizat anumite angajări

Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor. Avertismentul medicilor pentru cei care le iau

A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei

Ligia Deca evită să răspundă la întrebările despre problemele din școlile sanitare: Nu vă pot spune ce s-a întâmplat acum doi ani

Partenerii noștri