Live

O a treia doză a vaccinurilor Pfizer și Moderna ar putea fi administrată pentru a spori imunitatea

Data actualizării: Data publicării:
O a treia doză de vaccin, necesară pentru a mări imunitatea față de infectarea cu Covid-19. Foto: Guliver/GettyImages

Producătorii celor două vaccinuri anti-Covid pe bază de tehnologie ARN-mesager studiază varianta administrării unei a treia doze de vaccin pentru a mări numărul de anticorpi, dar și pentru a asigura protecția față de noile tulpini ale Sars-Cov-2. Ambele companii, ale căror produse sunt folosite atât în SUA cât și în UE, au început deja demersurile pentru autorizarea unor noi studii clinice.

Atât demersurile începute de cei de la Pfizer cât și de compania Moderna vizează să se revină la cei care au participat în primele etape ale studiilor clinice care au dus ulterior la autorizarea celor două vaccinuri anti-Covid care sunt folosite acum atât în SUA cât și în UE pentru a verifica în ce măsură administrarea unei a treia doze a serurilor anti-Covid după șase luni sau după un an – nu este foarte bine stabilit în acest moment intervalul exact – ar putea duce la o creștere a imunității dobândite de organismul uman în fața unei eventuale infectări cu Sars-Cov-2.

Mai important decât atât, cei doi producători încearcă să verifice în ce măsură administrarea unei a treia doze a vaccinului la un interval mai mare de timp față de cele două inițiale, care se administrează la trei săptămâni, în cazul Pfizer, respectiv la patru săptămâni în cazul Moderna, ar putea proteja organismul în fața infectării cu noile tulpini.

Reprezentanții producătorilor spun că dezvoltarea de noi tulpini ale Sars-Cov-2 ar putea pune în pericol obținerea imunității de grup după ce suficientă populație este vaccinată cu cele două seruri în două doze.

Beatrice Mahler: A treia doză ar putea fi adaptată noilor tulpini

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, susține că studiile pentru administrarea unei a treia doze de vaccin de tip ARN-mesager ar putea arăta eficiența la noile tulpini de coronavirus. În același timp, cele două vaccinuri aflate în circulație acum oferă o protecție la infecție timp de un an de zile.

“Până în acest moment și datele prezentate în această informare relevă faptul că aceste vaccinuri administrate ne oferă o imunitate cu nivel de anticorpi semnificativ în primul an de la administrare.

E normal să vedem ce se întâmplă cu imunitatea noastră și după acest an și e normal să vedem ce se întmplă cu imunitatea dacă vom primi o a treia doză. În ultimele luni am fost puși în fața unor noi provocări – noi tulpini în circulație, din care unele sunt mai agresive. Se pune întrebarea dacă această a treia doză n-ar putea să fie ușor adaptată provocărilor cu care ne confruntăm în acest moment.

Acest vaccin este eficient pentru tulpinile din Marea Britanie și Africa de Sud. Nu avem nevoie de o altă doză cel puțin pentru următorul an. Studiile pentru a fi eficient și pentru a fi aprobate au nevoie de timp și de aceea în acest moment persoanele care au primit dozele de vaccin anul trecut probabil intră în această a treia etapă de evaluare a imunității pe termen lung la administrarea dozei de rapel", a declarat Beatrice Mahler la Digi24.

Răspunsul după aceste studii va fi mult mai rapid decât perioada de dezvoltare și testare a vaccinului, potrivit medicului.

Betrice Mahler recomandă repetarea analizelor de anticorpi, dacă rezultatele nu sunt cele așteptate, pentru că pot să apară erori care nu țin de proba recoltată, ci de alte variabile.

"Sunt un număr de persoane care nu dezvoltă anticopri dar aici sunt variante și tipologii extrem de rare, dacă vorbim de cele două vaccinuri – sub 5% din populație”, a precizat Mahler la Digi24.

Citește și: Cât vom mai purta mască? Valeriu Gheorghiță: Datele, inclusiv din România, arată o eficiență a vaccinului în viața de zi cu zi

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Viral instant! Culturista pe care nimeni nu o crede că nu-și editează pozele: ”Am spus DA”. Imediat, a întors palma

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Beatrice Mahler: Boala X nu este un joc şi nici o glumă. 71 de decese din mai puţin de 500 de cazuri. Rafila are alte priorităţi

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": "Avem nevoie de sânge pentru grupele rare. Sunt persoane extrem de valoroase"

Răsturnare de situație în cazul Institutului „Marius Nasta”. DSP București spune că e dată autorizația sanitară de funcționare

Prima Farmacie Clinică din România s-a deschis la București, la Institutul Marius Nasta. Ce reprezintă acest concept

Partenerii noștri