Live

Nereguli sesizate de Comisia Europeană la centrele de transfuzii din România

Data publicării:

Centrele de Transfuzii din România sunt total depăşite. Dotările au rămas în urmă cu 5 decenii, personalul e insuficient, iar pacienţii nu primesc tratamentul corespunzător. Concluziile apăreau într-un raport al Comisiei Europene, făcut acum doi ani. Lucrurile parcă au încremenit însă. Nimic nu s-a schimbat, deşi autorităţile au tot promis de-a lungul timpului. Aşa se face că Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, funcţionează în continuare, la limita legii.

Peste o sută de pacienţi, bolnavi de talasemie, ar fi trebuit mutaţi de la Institutul de Hematologie, la Spitalul Colentina, încă de acum doi ani. Însă nici în acest moment nu a început transferul lor. Deşi, specialiştii spun că viaţa acestora este în pericol. Ministerul Sănătăţii a promis că bolnavii vor fi mutaţi în această vară, dar încă nu s-a întâmplat nimic.

Comisia Europeană cerea încă în 2017 revizuirea completă a structurilor Institutului Naţional de Hematologie, după ce a constatat că aici se încalcă legislaţia europeană privind calitatea şi siguranţa sângelui. Şi că pacienţii sunt trataţi în spaţii vechi şi inadecvate.

În plus, echipamentele sunt şi ele depăşite şi insuficiente pentru gestionarea eficientă a colectării, testării şi prelucrării sângelui.

De asemenea, este necesară şi informatizarea sistemului prin care angajaţii înregistrează rezultatele testelor de sânge.

Faptul că această procedură se face cu pixul pe hârtie de către personalul medical reprezintă o ameninţare gravă la starea sănătăţii publice, pentru că oricând pot apărea erori fatale, mai spun specialiştii.

În perioada în care a fost realizat raportul, a avut loc şi misiunea de audit pentru sistemul transfuzional din România, realizată de coordonarea DGSANTE, din cadrul Comisiei Europene.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Partenerii noștri