Live

Nelu Tătaru: Populația va fi testată, după 1 iunie, pentru a vedea imunizarea la Covid

Data actualizării: Data publicării:
Foto: gov.ro

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, duminică, la Europa FM, că în România va începe un studiu de seroprevalență la nivel național, după 1 iunie, în cadrul căruia populația va fi testată pentru a-i fi evaluată starea de imunizare la noul coronavirus.

Testarea naţională ar urma să se facă în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar campania va lua în calcul focarele epidemice.

„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Naționalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele, care ar putea fi serologice sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul Nelu Tătaru la Europa FM.

Testele serologice au relevanţă în special post-epidemic, pentru evaluarea seroprevalenţei infecţiei în populaţia generală şi a infecţiilor asimptomatice, ca şi pentru evaluarea persistenţei imunităţii postinfecţie naturală. Testele moleculare sunt însă singurele care pot pune un diagnostic de precizie în ceea ce priveşte infectarea cu virusul SARS Cov-2.

Despre un studiu de seroprevalență se vorbește încă de la declarațiile controversate care au dus la demisia fostului ministru al sănătății, Victor Costache.

Testul național de seroprevalență va stabili rata de mortalitate în România, explica luna trecută profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.  „În afară de cazurile pe care noi le diagnosticăm, cu siguranță există un număr substanțial de cazuri cu forme asimptomatice, iar lucrul acesta îl vom ști abia peste câteva luni, când vom face un studiu de seroprevalență la nivel național care să-mi arate ce procent din populație a trecut prin boală, adică să vedem câți dintre concetățenii noștri au anticorpi - ceea ce echivalează cu trecerea prin boală. Și atunci sigur că vom raporta numărul de decese la numărul estimat de îmbolnăviri, iar mortalitatea va fi mult mai mică decât cea pe care o înregistrăm astăzi”, a spus profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.

Citiți și: Alexandru Rafila, detalii despre testarea populației pentru COVID-19: Vor fi probabil zeci de mii de teste

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Percheziții DNA în cabinetul lui Nelu Tătaru de la Spitalul din Huși. Medicul este cercetat penal într-un dosar de luare de mită

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru: „Recunoștința mea a fost vindecarea pacienților, că au putut pleca pe picioarele lor acasă”

Ciucă, despre dosarul lui Nelu Tătaru: „Instituţiile statului îşi fac treaba”

Partenerii noștri