Live

Exclusiv Nelu Tătaru, despre testarea bucureștenilor: „Ministerul Sănătății nu își asumă. Rămâne să vedem dacă ne dăm un acord”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / George Călin

Noul ministru al sănătății, Nelu Tătaru, declară într-un interviu pentru Digi24 că studiul care presupune testarea unui eșantion al populației Bucureștiului nu este asumat de Ministerul Sănătății, ci de Primăria Capitalei și Institutul Matei Balș. Mai mult, Nelu Tătaru spune că proiectul nu are deocamdată avizul Ministerului Sănătății și a ținut să se distanțeze de metoda de testare folosită în acest studiu epidemiologic.

Întrebat dacă Ministerul Sănătății își asumă testarea care se va face în București, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a spus că studiul pentru București este în pregătire și de el se ocupă Institutul Matei Balș, INS-ul și Primăria Capitalei. Rămâne să vedem, când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcție de necesitatea lui, dar și de specificitatea acestui test”, a spus Nelu Tătaru.  Întrebat dacă acest test poate fi desfășurat și fără avizul Ministerului Sănătății, ministrul a spus că el poate fi realizat, în măsura în care și-l asumă Primăria Capitalei.

„Noi ca minister avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum și la contacții acestora. Institutul Național de Sănătate Publică, precum și Institutul Matei Balș pot face studii epidemiologice în context de pandemie, pentru a putea previziona sau a preveni eventuale efecte negative”, a arătat Nelu Tătaru.

Ministrul a spus că nu știe cine va cumpăra testele pentru acest studiu, dar bănuiește că este vorba de Primăria Capitalei. În niciun caz nu vor fi folosiți bani din bugetul Ministerului Sănătății, a punctat Nelu Tătaru.

„Testare în masă, fără noimă”

Ministrul dă de înțeles că se teme că populația, în urma unor eventuale teste rapide care ar ieși negative la coronavirus - teste a căror fiabilitate este oricum mai mică decât a celor făcute cu aparate Real Time PCR - , se va relaxa și își va slăbi vigilența în privința protecției față de virus.

„Avem în vedere că o testare trebuie să existe în condițiile unei anchete epidemiologice, nu o testare în masă, fără noimă. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii, vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme în societate, când avem două teste negative - implicit mă refer la cadrele medicale -, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui niște măsuri de precauție, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanțare socială pe care ne-am impus-o și restricțiile pe care le vedem”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru. 

În următoarea Ordonanță militară, pe care guvernul o pregătește odată cu apropiata intrare în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus, Ministerul Sănătății va propune regulile sugerate de INSP legate de testare și carantinare, dar și de spitalizare a celor testați: dacă au simptome sau nu, dacă au peste 65 de ani etc. „Urmează o perioadă în care va trebui să evaluăm foarte bine fiecare caz în parte și noi, fiecare dintre noi, personal, trebuie să ne evaluăm foarte bine în atitudinea pe care să o avem”, a subliniat Nelu Tătaru pledând pentru seriozitate și responsabilitate inclusiv din partea unor figuri publice.

De altfel, încă din seara în care fostul ministru Victor Costache făcuse anunțul că va fi testată toată populația Bucureștiului, printr-o metodă door-to-door, Nelu Tătaru, pe atunci secretar de stat în Ministerul Sănătății, s-a ferit să susțină fățiș declarațiile șefului său de atunci, care între timp a și demisionat. Într-o intervenție la Digi24, Nelu Tătaru a nuanțat confirmarea informațiilor, a spus că este un proiect-pilot, care ar putea fi extins și la alte aglomerări urbane, pentru a avea o proiecție despre amploarea infecției. Nelu Tătaru a preferat să accentueze care sunt metodele de testare folosite de minister, cum ar putea fi crescută capacitatea de testare validă, prin aparate Real Time PCR, și cine ar trebui să aibă prioritate, conform metodologiei INSP.

În schimb, în ceea ce privește studiul pentru testarea unui vaccin pentru noul coronavirus SARS-CoV-2, la care va participa și România, acesta va începe peste aproximativ o lună, la nivel național, pe persoane sănătoase, pe bază de voluntariat, a confirmat Nelu Tătaru în interviul, acordat sâmbătă, pentru Digi24. Îl puteți urmări integral mai jos:

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Eșec, demisii sau retrageri din politică. Marii pierzători ai anului electoral 2024

Consens în Coaliție pe calendarul alegerile prezidențiale. Cine se află pe lista scurtă a partidelor

După demisia lui Marcel Ciolacu, Gabriela Firea iese la atac: Între locale și prezidențiale, am pierdut în Bucureşti 30.000 de voturi

Gabriela Firea, președinta PSD București: „Duminică sunt alegeri. Să nu pierdem timpul cu analize, să recuperăm electoratul”

Partenerii noștri