Medicamente cu ranitidină, oprite de la vânzare: Risc potențial cancerigen. Și paracetamolul ar putea fi clasificat astfel
Sute de medicamente au fost oprite de la vânzare în ultimii ani în România. Cea mai recentă decizie vizează unul dintre cele mai utilizate tratamente pentru diverse afecțiuni digestive: ranitidina.
Medicul Radu Țincu explică de ce o supradoză de paracetamol poate ucide
Un bărbat din Botoșani a murit de la o supradoză de paracetamol, după ce s-a tratat singur de COVID. Câte pastile a luat
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Agenția Națională a Medicamentului raportează periodic retragerea de pe piață a unor medicamente. Cele mai frecvente motive sunt unele incidente în timpul procesului de fabricație care duc la neconformități din punct de vedere calitativ.
În ultimele zile s-a vorbit despre retragerea ranitidinei, au apărut de asemenea unor clarificări în privința paracetamolului. Din 2014 și până la finalul anului 2019 au fost retrase de piață aproape 100 de tratamente.
Pacienții pot avea unele efecte adverse și le pot raporta pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului.
Ana Crupariu, purtător de cuvânt, Agenția Mediacamentului: „În ceea ce privește ranitidina, încă din 2018 Comisia Europeană, prin Agenția Europeană a Medicamentului, a pus problema apariției în cadrul procesului de fabricație al unor substanțe active a unor impurități cu risc potențial cancerigen. Mai multe clase de medicamente au fost analizate, iar în vara anului trecut a fost vorba de o altă clasă de medicamente, utilizate în hipertensiunea arterială. Și acolo s-a vrbit de retrageri de medicamente, pe baza identificării în procesele de fabricație ale substanței active a acestor impurități.
S-a decis atunci ca toate procesele de fabricație ale substanțelor active, care stau la baza medicamentelor finite, să fie luate în evaluare. Și iată că, la evaluarea procesului de fabricație pentru substanța activă din ranitidină s-au identificat impurități într-o cantitate care nu poate fi acceptată.
Pe piața există tratamente alternative disponibile”.
Paracetamolul, posibil cancerigen
Paracetamolul, cel mai folosit analgezic din lume, ar putea fi declarat cancerigen în Califonia.
Până acum au fost efectuate peste 130 de studii, unele au identificat o legătură între aceste medicament și apariția cancerului, altele nu. Prin urmare, părerile sunt împărțite printre specialiștii de peste ocean: în timp ce unii susţin că o astfel de decizie ar fi pripită, alții spun că paracetamolul poate favoriza apariția cancerului la rinichi sau ficat.
Adăugarea pe lista neagră a unei substanțe folosite intens poate avea urmări costisitoare, iar un exemplu este insecticidul glifosat. După ce acesta a fost inclus pe lista substanțelor cancerigene, împotriva companiei producătoare au fost deschise 13 mii de procese.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News