Live

Medic: Dacă mâine mi se dă voie să încep, de mâine în 6 luni producem extracte de canabis în România

Data actualizării: Data publicării:

Primele discuţii legate despre eventuala legalizare a canabisului au adus şi primele reacţii în sistemul de sănătate românesc. Un medic generalist din Capitală spune că în maximum o jumătate de an ar putea avea tratamentul pe bază de canabis dacă autorităţile vor permite acest lucru. Şi chiar dacă pacienţii care au încercat un astfel de tratament spun că i-a ajutat, ministrul Sănătăţii spune: nu vom introduce pe piaţă ceva ilegal.

Încă din 2005, în România se poate cultiva legal canabis. Dar doar pentru scopuri industriale, culturi în câmp deschis. Cei care vor să planteze canabisul în scopuri medicinale trebuie să obţină, pe lângă avizul de la Ministerul Agriculturii, şi aviz de la ministerul Sănătăţii.

Costin Militaru, medic generalist, spune că se chinuie de trei ani să convingă autorităţile să îl lase să aibă o plantaţie de canabis medicinal.

Costin Militaru, medic generalist: „Dacă mâine mi se dă voie să încep, de mâine în 6 luni producem extracte de canabis în România. Extractul de canabis e scumpuţ - preţul pe piaţa europeană este undeva la 450-500 de lei gramul.”

Chiar dacă planta este folosită în scopuri medicinale în mai multe locuri din lume, pentru cei doi compuşi chimici, THC şi CBD, efectele concrete asupra sănătăţii nu sunt încă cunoscute şi nici documentate complet.

Costin Militaru, medic generalist: „În momentul în care există dezechilibre foarte mari ale raportului de THC şi CBD pe care noi îl producem în organism apar diverse boli. Aducând aceste produse din exterior nu facem decât să reechilibrăm acest sistem”.

Radu Tincu, medic primar ATI toxicologie: „Aici sunt foarte multe discuții contradictorii. Unele atestă eficacitatea, altele o infirmă. Nu trebuie să ne imaginăm că de mâine se legifereaza canabisul medicinal si mergem la farmacie și îl cumpărăm ca pe o aspirină”.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „Specialiştii Ministerului Sănătăţii vor stabili diagnosticele pentru care se pretează utilizarea canabisului medicinal şi nu vom introduce pe piaţă ilegal ceva”.

În România sunt pacienţi care spun că s-au tratat cu substanţe pe bază de canabis

Chiar şi în lipsa unei legi care să reglementeze consumul de canabis în scopuri medicinale, în România sunt pacienţi care spun că s-au tratat cu substanţe pe bază de canabis. Lucian a fost diagnosticat în 2009 cu cancer testicular, cu metastaze la plămâni şi gât. Medicii i-au recomandat şase cicluri de chimioterapie. Spune că la al patrulea, corpul nu îi mai rezista.

Lucian, fost pacient: „Nu puteam să încalţ nimic, mergeam învelit în cearşaf umed că aveam picioarele foarte umflate, abdomenul era foarte umflat, capul la fel, eram foarte slăbit şi mă gândeam la orice numai să continui nu. Am aflat de la nişte prieteni că există acest tratament cu ulei de canabis medicinal. Şi am mers în Cehia unde era deja legal”.

De acolo şi-a cumpărat ulei de canabis şi, după doar trei zile, spune că a început să se simtă mai bine.

Lucian, fost pacient: „Imediat am început să mănânc, să mă ridic în picioare şi am putut să îmi continui celelalate două cicluri de chimioterapie”.

Ţările în care consumul de marijuana în scopuri medicinale este legal

În multe ţări din Europa, precum în Cehia, Germania, Croaţia, Macedonia şi Polonia, consumul de marijuana în scopuri medicinale este legal de mai multi ani. Unele ţări încă fac testări.

Canabisul medicinal nu este încă legal în Franţa, însă Agenţia naţională a medicamentelor va testa anul acesta fezabilitatea şi utilitatea folosirii lui în scopuri terapeutice. Primele concluzii sunt aşteptate la finalul anului 2019.

Italia, în schimb, a legalizat parţial folosirea canabisului în scop medicinal.

Exista locuri de unde se poate cumpăra în mod legal, însă plantele legale sunt mai puţin concentrate şi există o limită pe care nu o pot depăşi în comparaţie cu plantele ce se pot cumpăra de pe piaţa neagră şi sunt mai puternice.

Iar în Spania, Portugalia şi Olanda se poate consuma şi în scop recreaţional. Dacă statul ar legaliza folosirea de canabis medicinal, în România, substanţa s-ar putea produce la jumătate din preţul la care se găseşte în străinătate.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Droguri aduse în România printr-o firmă de curierat. Cum au fost prinși doi tineri din Cluj

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Marijuana plantată între fasole și roșii de o femeie de 70 de ani și fiul ei. „Nu le-am jumulit că miroase frumos, un fel de crin, așa”

Partenerii noștri