Live

Video Master în Toxicologie la UMF Timișoara. Viitorii medici vor învăța cum să trateze pacienții dependenți de droguri

Data actualizării: Data publicării:
La Timișoara s-a înființat un program de master dedicat toxicologiei substanțelor de abuz. Credit foto: Guliver/Getty Images

Creșterea consumului de medicamente, dar și de plante recreaționale aduce schimbări în domeniul medical din țară. La Timișoara s-a înființat un program de master dedicat toxicologiei substanțelor de abuz. Se întâmpla asta în contextul ultimelor date de la Agenția Națională Antidrog, care arată că 23,8% dintre urgențele medicale de anul acesta au fost cauzate de consumul de medicamente.

Numărul de consumatori a crescut nu doar în România, ci și în Uniunea Europeană. În ultimii ani, medicii trebuie să trateze noi simptome cauzate de substanțele interzise.

„Este un fenomen care, din păcate, a mers foarte mult timp sub nivelul pe care eram noi dispuși să îl observăm și acum suntem mirați că el există”, spune Mihai Grecu, medic șef UPU-Smurd Timișoara.

Specialiștii observă că simptomele celor care ajung la urgențe cu intoxicații diferă față de anii trecuți, din cauza noilor substanțe de pe piața neagră.

„Astfel de substanțe chimice, care sunt din ce în ce mai complexe și sunt din ce în ce mai variate, dau o gamă largă de simptome, iar ele trebuie detectate și recunoscute din ce în ce mai repede, pentru că toxicitatea lor, odată cu complexitatea și varietatea, crește”, explică dr. Raul Pătrașcu, prodecanul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Tocmai de aceea, la Timișoara se vor pregăti specialiști care să intervină în astfel de situații.

„Plecăm de la ideea de a învăța datele clasice despre drogurile acestea convenționale sau foarte cunoscute. Ce se întâmplă astăzi în societate este mult mai complicat, vorbim de impurificări, vorbim de falsificări, vorbim de substanțe noi de sinteză”, spune Cristina Dehelean, șef Clinica Universitară Toxicologie UMF Timișoara.

Masteratul va aparține Facultății de Farmacie și face parte dintr-un proiect amplu de modernizare în valoare de peste 2,6 milioane de euro, finanțat prin fonduri europene.

„Avem o componentă de fond social, cum se spune, care finanțează, pe lângă componenta de infrastructură fizică, finanțează o componentă de dezvoltare educațională și cred că aici este noutatea, pentru că putem mai ușor să îmbinăm dezvoltarea unor laboratoare de ultimă tehnologie cu competențele care ar trebui să funcționeze acolo”, este de părere Sorin Maxim, director general ADR Vest.

Universitățile de medicină din toată țara aduc schimbări în ceea ce privește pregătirea personalului medical care să răspundă nevoilor actuale, în special, cele cauzate de substanțele interzise.

reporter: Mihai Vălușescu
operator: Mihai Pop

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Revista Science a votat cea mai importantă descoperire ştiinţifică în 2024: Un medicament împotriva infectării cu HIV

Un depozit plin cu drogul captagon a apărut într-o înregistrare video din Siria. Implicarea regimului Assad în traficul pe scară largă

Elton John spune că legalizarea marijuanei „este una dintre cele mai mari greșeli ale tuturor timpurilor”

Magnați imobiliari din SUA, acuzați de agresiuni sexuale și deținere de droguri. Cum acționau frații Alexander

Partenerii noștri