Live

În ultimii 12 ani, nivelul de vaccinare a scăzut până spre 80%, avertizează Alexandru Rafila

Data publicării:
Medicii de familie atrag atenția asupra problemelor apărute cu înregistrarea vaccinurilor făcute de copii. Foto: Profimedia Images

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi, în plenul Senatului, la Ora Guvernului, că în ultimii 12 ani, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90% cât era în 2010 la în jur de 80%. El a precizat că Strategia naţională de vaccinare nu are nimic de-a face cu obligativitatea vaccinării.

”Strategia naţională de vaccinare aprobată prin hotărârea guvernului României este o parte a strategiei naţionale de sănătate. Principiul care a stat la baza realizării acestei strategii, este vorba despre faptul că vaccinarea reprezintă un drept şi nu reprezintă o obligaţie. Tot ceea ce este conţinut în această strategie se referă la dreptul oamenilor din România de a fi informaţi corect, de a se vaccina, iar autorităţile, instituţiile specializate medicale sunt responsabile pentru asigurarea acestor lucruri”, a spus ministrul Sănătăţii în plenul Senatului.

Alexandru Rafila a prezentat cele şase principii de bază ale acestei strategii: asigurarea drepturilor tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor în vederea menţinerii sănătăţii, creşterea gradului de conştientizare a utilizării vaccinurilor prin informare corectă, asigurarea accesului la vaccinare pentru grupurile de populaţie cu risc mai mare de îmbolnăvire, respectiv pacienţii cu boli cronice, sustenabilitatea aprovizionării cu vaccinuri , adaptarea măsurilor de protejare a populaţiei fie că este vaccinată fie că este nevaccinată şi consolidarea sistemului de supraveghere a bolilor infecţioase prevenibile prin vaccinare.

”Acestea sunt principiile de bază iar conţinutul acestei strategii nu are nimic de-a face cu obligativitatea vaccinării şi dimpotrivă, dreptul cetăţeanului în ceea ce priveşte opţiunea sa este respectat. Opţiunea sigur că este a cetăţeanului şi cred că toţi avem o responsabilitate ca să ne protejăm copiii împotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii”, a spus Rafila, scrie news.ro.

El a spus că dă un singur exemplu, rujeola, pojarul ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea.

Ministrul a mai arătat că în ultimii 12 ani, conform statisticii pe care o are ministerul în momentul de faţă, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90 % cât era în 2010 la în jur de 80 % la vaccinurile uzuale.

Alexandru Rafila a fost chemat de către senatorii AUR în plenul de marţi, de la ora 11.00, pentru a fi întrebat cine sunt vinovaţii pentru pierderea a 740 de milioane euro din fonduri europene care erau dedicate construirii sau renovării unor spitale, policlinici şi cabinete medicale din ţară. Reprezentanţii AUR vor să ştie şi când va fi adoptat Planul Naţional de Combatere a Cancerului.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Managerul Institutului „Matei Balș” a fost demis. Rafila i-a reproșat datoriile uriașe ale spitalului

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Ciolacu cere mutarea Agenţiei Antidrog la Ministerul Sănătății: Tinerii trebuie ajutați, nu trataţi ca infractori

Partenerii noștri