Live

Evali, noua afecţiune indusă de ţigara electronică. Care sunt simptomele

Data publicării:
Foto: Agerpres

O nouă afecţiune indusă de ţigara electronică şi o nouă consecinţă a fumatului este Evali, o boală care în România este necunoscută, a declarat vineri la Constanţa profesorul doctor Florin Mihălţan.

Potrivit medicului, semnele prezente ale afecţiunii sunt: tahicardie, febră, tahipnee (stare patologică constând în accelerarea anormală a ritmului de respiraţie), hipoximie.

„Evali - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o nouă consecinţă a fumatului. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare. (...) Ce este în aceste ţigări electronice? (...) Se pedalează foarte mult pe agenţi aromatizanţi, dar există o multitudine de alţi compuşi care sunt inhalaţi de aceşti vapers şi care sunt dăunători. (...) Unii susţin că această ţigară electronică este dăunătoare doar din cauza adăugărilor la nicotină pe care le face prin iniţiative proprii un adolescent doritor să mai încerce şi alte lucruri. Pentru mulţi dintre aceştia doar consumul acelei ţigări electronice cu nicotină este dăunător. (...) Apare manifestare respiratorie. Ea este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare. Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febră, tahipnee, hipoximie”, a explicat Florin Mihălţan, potrivit Agerpres, în cadrul unui eveniment organizat de Sănătatea Press Group şi Institutul "Marius Nasta".

El a menţionat că unul dintre compuşii lichidului din ţigara electronică, propilen glicol, induce crize de astm: „El exacerbează crizele de sufocare la un bolnav cu BPOC cu astm. (...) Aromele sunt în plus dăunătoare în acest produs. Ele sunt la rândul lor cu posibile relaţii cu leziuni pulmonare.”

Conform acestuia, există două linii de terapie: antibiotice şi corticoizi.

„Avem o nouă afecţiune. Cine este responsabil de ea? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? Aş zice fără menajamente cei care promovează siguranţa acestor produse, şi bineînţeles şi doctorii care nu sunt educaţi să stopeze, şi ONG-urile, guvernele, ţările care nu au făcut nimic în acest moment, doar au mers pe câştiguri imediate şi pe contribuţia la bugetul de stat. Iar de aici, pe această boală se construieşte la ora actuală un întreg eşafodaj, care impune medicilor o nouă atitudine în faţa unui consumator de ţigară electronică. Se discută de foarte multe relaţii inclusiv cu drogurile şi care dau de gândit”, a arătat profesorul doctor.

În opinia acestuia, cea mai eficientă măsură antifumat o reprezintă taxa pe pachetul de tutun.

„Cea mai puternică măsură antifumat care funcţionează şi pentru ţigara electronică este să măreşti taxa pe pachetul de tutun. Dacă măreşti cu 10% taxa, se lasă între 3-5% dintre fumători, care sunt tinerii care nu au bani sau care au bani drămuiţi de acasă”, a mai susţinut medicul. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fumatul și țigările electronice, interzise în spațiile publice exterioare la nivelul UE. Ce state vor să implementeze legislația

„Prima generație fără fumat”. Legea care va interzice vânzarea țigărilor pentru tineri a depășit o primă etapă în Marea Britanie

Aparatele de vapat de unică folosință vor fi interzise în Marea Britanie

Interzicerea fumatului în spații exterioare. Ce spun patronii de terase și baruri despre recomandarea Comisiei Europene

Partenerii noștri