Live

Epidemie de gripă. Cum trebuie purtată corect masca de protecție

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Autoritățile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiții, nu doar igiena strictă e importantă, ci şi protejarea căilor respiratorii în zonele cu risc. Masca de protecţie e necesară dacă nu putem evita aceste spaţii. Experţii au explicat cum trebuie folosită această mască specială.

„Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală. Apa și săpunul sunt sfinte. Nu dezinfectanții, ci apa și săpunul. Trebuie să reluăm modalitatea în care ne spălăm pe mâini, de câte ori ne spălăm pe mâini, cum ducem mâna la nas și la gură, cum strănutăm. Nu strănutăm în mână, nu strănutăm sub formă de con. Astfel doar proiectăm particulele încărcate cu virus către partener”, a spus într-o conferință de presă dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

„În acest context, e bine să purtăm și masca de protecție. Masca nu se poartă sub nas, pentru că o purtăm degeaba. La nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare. Prin nas în continuare veți da celor din jurul dvs și veți contamina suprafețe din jur. Dacă folosiți masca, acoperiți și nasul. Ca să puneți masca corect, are o bentiță mică, metalică. Aia se pune deasupra nasului și se mulează după conturul nasului, în așa fel încât să nu permită particulelor virale să părăsească zona respectivă. Nu o folosiți asa, o folosiți degeaba”, a mai spus medicul.

„Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe față, spălăm și interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm. Tot ce învățam la grădiniță trebuie să punem în practică în mod real. Ai tușit în mânuță, poți să îi dai colegei dacă vrei să o saluți. Astea sunt lucrurile simple pe care trebuie să le punem în funcțiune”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

Autoritățile au anunțat că este epidemie de gripă la nivel național. „Gripă avem în fiecare an, nu cred că este cazul să ne panicăm”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ministrul a mai spus în conferința de presă că decizia închiderii școlilor, după terminarea vacanței, se ia de către inspectoratele locale la nivel local.

În acest sezon, 57 de oameni au murit din cauza gripei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Când ar putea fi declarată oficial epidemia de gripă. Alexandru Rafila anunță ce măsuri se vor lua

România este la un pas de epidemie de gripă, iar temperaturile ridicate favorizează activitatea virusurilor. Avertismentul medicilor

Rafila: Introducerea obligativităţii purtării măştii s-ar putea să nu dea rezultate

Alexandru Rafila: În martie am putea renunța la certificatul digital. Masca în interior, printre ultimele restricții care se vor ridica

Partenerii noștri