Live

Epidemia de „variola maimuței” se răspândește în mai multe țări africane. OMS convoacă un comitet de urgență 

Data actualizării: Data publicării:
Variola maimuței se extinde. FOTO: Profimedia Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) convoacă un comitet de urgenţă pe tema mpox - cunoscută şi sub denumirea de ''variola maimuţei'' – pentru 14 august, pentru a evalua necesitatea decretării celui mai înalt nivel de alertă în faţa actualei epidemii din mai multe ţări africane.

Prima reuniune a comitetului de urgenţă convocată de directorul general al OMS (...) privind recrudescenţa mpox 2024 a fost stabilită pentru miercuri, 14 august (...), de la ora 12:00”, a anunţat OMS, sâmbătă, într-o informare trimisă jurnaliştilor, scrie Agerpres.

Această reuniune online se va desfăşura, ca de obicei, cu uşile închise.

Comitetul mă va sfătui dacă focarul constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional şi, dacă da, mă va sfătui cu privire la recomandările temporare care se impun”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe reţeaua socială X.

Directorul OMS anunţase miercuri că acest comitet de urgenţă va fi convocat „cât mai curând”.

Urgenţa de sănătate publică de interes internaţional reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate declanşa OMS, iar directorul OMS este cel care o poate lansa pe baza recomandărilor comitetului.

Cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.

Denumită „clada 1b”, o nouă tulpină de mpox, detectată în Republica Democratică Congo (RDC) în septembrie 2023 şi apoi raportată în mai multe ţări vecine, suscită temeri privind răspândirea acestui virus. Potrivit şefului OMS, clada 1b „provoacă boli mai severe comparativ cu clada 2”.

RDC este cea mai afectată ţară, înregistrând până la 3 august 14.479 de cazuri confirmate şi suspecte şi 455 de decese, respectiv o mortalitate de aproximativ 3%, potrivit agenţiei sanitare a Uniunii Africane (Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor - CDC din Africa).

Virusul mpox a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970 pe teritoriul actualei RDC (în trecut Zair), odată cu răspândirea sub-tulpinii de cladă 1 (Clade I) - a cărui nouă variantă este o mutaţie -, limitată de atunci în principal la ţări din vestul şi din centrul Africii, unde bolnavii se contaminau în general de la animalele infectate.

În mai 2022, o epidemie globală, de care a fost responsabilă sub-tulpina de cladă 2 s-a răspândit în aproximativ o sută de ţări în care boala nu era endemică, afectând în principal bărbaţi homosexuali şi bisexuali.

OMS a decretat apoi alertă maximă, în iulie 2022, în faţa acestui focar de cazuri în lume, alertă ce a fost ridică la mai puţin de un an, în mai 2023. Epidemia a provocat aproximativ 140 de decese din circa 90.000 de cazuri.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

Franța a început evacuarea militarilor săi din Ciad, după peste 60 de ani de prezență în țara din Africa Centrală

Joe Biden a ațipit în timpul unei conferințe istorice cu liderii africani în Angola

Partenerii noștri