Live

Video Exclusiv Dramele pacienților COVID, mărturii din spital: „Îi spunea soției să aibă grijă de băiat, că el va rămâne dragostea ei cea mai mare”

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:
Scene dramatice se petrec în spitalele din România în valul patru al pandemiei Foto: captură video

O noapte petrecută la Institutul „Marius Nasta” din București dezvăluie clipele cumplite și zbaterile dramatice atât ale pacienților, cât și ale medicilor. În spatele fiecărui bolnav există o poveste și persoane dragi care îl așteaptă și care se frământă. Uneori familiile suferă împreună, internate în spital, și se gândesc la clipa despărțirii. Vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

Mulți dintre cei internați zilele acestea cu COVID regretă că nu s-au vaccinat, alţii însă au auzit în spaţiul public atât de multe păreri pro şi contra vaccinare, inclusiv de la medici, încât nu mai ştiu pe cine să creadă.

„Regret din tot sufletul. Am doi copii acasă. Să nu ia în derâdere această nenorocire de boală. Să se vaccineze, să nu ajungă ca mine, cu un picior în groapă”, ne spune, cu voce gâtuită și respirând anevoios, un pacient cu mască de oxigen pe față.

- De ce nu v-aţi vaccinat?

- Am zis că o fi, că n-o fi. Timpul a trecut şi acum sunt în faţa faptului împlinit, recunoaște pacientul.

Medic: „O situație tristă, apăsătoare, cu toate că sunt obișnuit”

Este ora 20:00. Suntem la Institutul „Marius Nasta”. Secţia de terapie intensivă are toate paturile ocupate. Sunt pacienţi tineri: 39 de ani, 51, 40 de ani, dar şi pacienţi mai în vârstă. Toţi au ceva în comun. Sunt nevaccinaţi. Medicii fac tot posibilul să-i salveze. Acasă, fiecare dintre ei au copii, soţii, părinţi care îi aşteaptă. Un exemplu este un pacient în vârstă de 50 de ani, cu soţia însărcinată, care a venit la spital. Amândoi nevaccinaţi şi infectaţi.

„Dumnealui îi spunea soției că ea să aibă grijă de băiat, e cel mai important lucru, și că el va rămâne dragostea ei cea mai mare”, povestește Claudiu Ruscu, medic ATI. „Soția, însărcinată, și ea cu COVID, a fost internată într-un spital suport COVID pentru genul ăsta de pacienți. Am surprins conversația lor înainte ca eu să-l intubez. Destul de tristă, destul de apăsătoare și pentru mine ca medic, cu toate că sunt obișnuit cu felul ăsta de vești triste”, mărturisește dr. Ruscu.

„Situațiile sunt triste, dramele sunt de toate felurile, sunt drame la persoane în viață, sunt drame și la persoane decedate”, adaugă medicul.

Citiți și: Toți membrii unei familii din Giurgiu au murit de COVID. Medic: În interval de 24 de ore au decedat toți. Niciunul nu era vaccinat

Lupta pentru „o gură de aer”

Pacienţii care ajung în terapie intensivă au plămânii afectaţi peste 50 la sută, de cele mai multe ori, pentru că ajung târziu la spital.

„Aceasta este o radiografie a unui pacient de 51 de ani”, ne arată medicul Ruscu imaginea pe telefonul mobil. „Are afectare pulmonară aproape sută la sută... Plămânii trebuiau să fie de culoarea asta. Din păcate, reperăm doar mici zone, care probabil sunt suficient de mici, încât să nu poate să respire singur. Peste 90 la sută are afectare pulomonară probabil, la cum arată radiografia. Asta e realitatea”, spune doctorul.

Pentru a putea respira, pacienții sunt puşi pe măşti pe oxigen.

„Hai să punem masca, hai să punem măscuța”, îi spune medicul unui pacient care pare să nu fie prea încântat și întreabă dacă nu se poate mai târziu. „O mai punem, o mai dăm jos, să mai treacă saturația și dup-aia”, îi spune medicul. „Încearcă să te sincronizezi cu aparatul. Hai, pe nas, da?” - își instruiește pacientul, cu blândețe.

„Asta este situația cu care ne luptăm. Măștile sunt greu de tolerat. Ventilația e greu de tolerat”,  explică dr. Ruscu.

„Este foarte greu, foarte greu. Vedem atâta suferință în jur”, adaugă infirmiera Nicoleta Sofranie.

Statisticile arată că 95% dintre pacienţii din ATI sunt neimunizaţi şi de multe ori se ajunge să fie intubaţi. Medicul Claudiu Ruscu ne explică ce înseamnă acest lucru: „Cu acest instrument, numit laringoscop, care se introduce în cavitatea bucală, se ridică limba și structurile pentru a face loc sondei traheale, care în ultimă instanță va ajunge în trahee, la nivelul plămânilor, și prin intermediul căreia noi ventilăm pacienții care nu mai pot face față”.

Pacienții, victimele dezinformării 

Ieşim de la Terapie intensivă şi mergem în secţiile unde pacienţii nu sunt într- o stare atât de gravă. Pe hol găsim un bărbat pe un scaun, cu butelia de oxigen în braţe. Este nevaccinat.

- Ce să fac, sunt cuminte, ne spune el.

- V-ați vaccinat?

- Nu.

- Nu vă pare rău?

- Păi, de ce să-mi pară rău? Poate o să-l fac, să vedem.

- Încă vă mai gândiți.

- Da.

- Care este teama dvs? De ce nu-l vreți?

- Nu știu ce conține.

- Adică vă e teamă că ce?

- Tot de gura lumii, vă dați seama, că unii zic așa, unii zic așa, pe cine să crezi?

- În mod normal ar trebui să credeți medicul, nu?

- Unii zic așa, alții zic pe dos. Pe cine să mai crezi?

Pacientă: „Nu sunt vaccinată, că am fost tâmpită”

Lăsăm în urmă sunetele aparatelor din spital şi ieşim în curte. La uşă sunt alte persoane infectate care au nevoie de ajutor. Pentru că sunt atât de mulţi şi medicii puţini, aşteaptă ore întregi.

- Sunt de la ora 1:30, cu doi copii. S-au luat analizele, s-a făcut foaie, s-a făcut radiografie, așteptăm o scrisoare medicală și un telefon de cinci ore și jumătate. Nu am primit, spune o femeie.

- Sunt copii care puteau să fie vaccinați?

- Puteau să fie vaccinați.

- Și nu i-ați vaccinat.

- Nu. A fost dorința lor.

Pe aleea spitalului întâlnim o altă doamnă care pleacă acasă, sprijinindu-se într-un baston. Este pozitivă, medicii i-au dat tratament. Este nevaccinată, soţul - vaccinat.

- Mi-a dat antiviral și mi-a luat saturația, în rest nimic altceva.

- Sunteți vaccinată?

- Nu sunt vaccinată, că am fost tâmpită, spune femeia.

- Vă pare rău că nu v-ați vaccinat?

- Îmi pare. Foarte rău, recunoaște ea.

Şi maşinile care alimentează spitalele cu oxigen vin zilnic, indiferent de oră.

- Cât de des veniți în perioada asta?

- În fiecare zi, spune un angajat.

- Și înainte, când era o perioadă normală?

- Cam o dată pe săptămână. 

Oxigenul este primul medicament pe care trebuie să-l primeasca pacienții cu Covid-19, iar achiziționarea lui devine din ce în ce mai grea. În momentul în care chiar și tuburile de oxigen se golesc, medicii sunt pur și simplu disperați.

Citiți și: Beatrice Mahler: Dimineață, din 100 de pacienți, doar doi aveau necesarul de oxigen sub 10 litri. Față de valul 3, consumul s-a triplat

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Activitatea Institutului Marius Nasta poate fi suspendată oricând. De 2 luni şi jumătate nu are autorizaţie sanitară de funcţionare

Prima Farmacie Clinică din România s-a deschis la București, la Institutul Marius Nasta. Ce reprezintă acest concept

Pacienții cu boli cronice vor fi vaccinați gratuit, anunță ministrul Rafila

Partenerii noștri