Live

Diabetul este, de fapt, de cinci tipuri, relevă un nou studiu. Care sunt caracteristicile fiecăreia

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Cercetătorii au descoperit că diabetul se poate manifesta de fapt sub cinci forme diferite, iar tratamentul ar putea fi adaptat pentru fiecare dintre ele.

FOTO: Shutterstock

Diabetul este în mod normal împărțit în tipul 1 și tipul 2. Cercetătorii din Suedia și Finlanda au descoperit însă cinci tipuri de diabet, care ar putea arăta necesitatea unui tratament personalizat, care ar fi mult mai eficient, potrivit BBC.

Diabetul afectează un adult din 11 în toată lumea și crește riscul de infarct, accident vascular, orbire, insuficiență renală și amputarea membrelor.

Diabetul de tip 1 este o boală a sistemului imunitar, care afectează în jur de 10% dintre britanicii diabetici. Atacă celulele beta, adică acele „făbricuțe” de insulină ale corpului și atunci pancreasul nu mai produce suficientă insulină care să regleze nivelul glicemiei din sânge.

În diabetul de tip 2, organismul nu mai foloseşte corect insulina pe care o produce. Diabetul de tip 2 este văzut ca o consecință a unui stil de viață nesănătos: grăsimea corpului poate afecta modul în care funcționează insulina.

Noul studiu a fost efectuat de către Centrul de Diabet al Univesității Lund, din Suedia, și de Institutul Molecular de Medicină din Finlanda și a vizat analiza detaliată a sângelui a 14.775 pacienți.

Rezultatele au arătat că pacienții pot fi împărțiți în cinci grupuri diferite:

Grupul 1 - un diabet sever autoimun, care, în linii mari, este același cu diabetul de tip 1 clasic – începe când pacienții sunt tineri, aparent sănătoși, iar o boală imunitară i-a lăsat fără posibilitatea de a produce insulină.

Grupul 2 – diabetul sever cu deficit de insulină, care seamănă cu grupul 1 – pacienții sunt tineri, au o greutate normală și se luptă să producă insulină, însă nu sistemul imunitar este de vină.

Grupul 3 – diabetul sever rezistent la insulină. Se referă , în general la pacienții supraponderali al căror organism produce insulină, însă corpul lor nu mai răspunde la ea.

Grupul 4 – diabetul asociat obezității, întâlnit cel mai des la oamenii care sunt supraponderali, dar metabolic mai aproape de normal , decât cei din grupul 3.

Grupul 5 – diabetul ușor asociat cu înaintarea în vârstă. Pacienții dezvoltă simptomele la bătrânețe, în comparație cu celelalte grupuri, iar boala lor tinde să fie mai blândă.

Grupul 2 prezintă un risc mai mare de orbire, în timp ce grupul 3 relevă un risc mai mare de insuficiență renală .

Acest studiu este extrem de important, am făcut un pas real spre o medicină mai precisă. În scenariul ideal, acestă descoperire țintește un tratament mai bun”, afirmă Leif Groop, unul dintre cercetători.

Cele trei forme severe de diabet ar putea fi tratate mai agresiv, spre deosebire de celelate două, spune omul de știință.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Prudență la cumpărarea cadourilor de Sărbători. O soluție: vânătoare de promoţii (Studiu)

Numărul deceselor provocate de cancer la nivel mondial se va dubla până în 2050, potrivit unui studiu

Partenerii noștri