Live

Curele de detoxifiere. O afacere care, de multe ori, nu te stoarce doar de bani, ci și de sănătate

Data actualizării: Data publicării:

Adevărata detoxifiere a organismului, numită de specialiști detoxifiere regenerativă, nu are loc dacă faceți o cură de câteva zile cu sucuri sau alte produse așa zis miraculoase. Cum facem să nu dăm banii degeaba și să nu facem organismului mai mult rău decât bine? Ce înseamnă de fapt o detoxifiere sănătoasă a organismului? Aflăm în materialul de mai jos.

Dr. Doina Ene, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: Sunt situaţii în care organismul funcţionează perfect, pentru că el este o maşinărie întreagă care are această funcţie de detoxifiere foarte bine controlată, dar sunt situaţii în care noi forţăm nota: avem un consum alimentar neadecvat sau trăim într-un mediu foarte poluat şi atunci depăşim capacităţile organismului de a face această epurare. Substanţele rezultate din metabolism ajung să aibă efecte toxice. Chiar găseam undeva o expresie a unui profesor din SUA care spunea că majoritatea bolilor sunt o revanşă a organismului pentru lipsa de respect pe care i-o acordăm.

Conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generală: Nu se va da niciodată o lege care să limiteze numărul de alimente pe care le pui în coş la supermarket sau numărul de porții pe care ți le pui în farfuria proprie, dar putem face din fragedă pruncie copiilor educaţie care să îi ajute să se comporte mai târziu ca adulţi responsabili cu ei înşişi.

Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată, nutriție și nutrigenomică: Vă spun că nu are nicio legătură nici cu banii şi nici cu timpul. Are legătură doar cu organizarea. Dacă eu mă trezesc dimineața și includ în programul meu și puțin sport, și o alimentație cât de cât corectă, voi reuși. Putem să mergem pe jos, putem să mergem cu bicicleta, putem să parcăm maşina mai departe, putem să ne gândim la ce gustări să luăm în ziua respectivă şi să le avem la noi. Totul ţine de organizare.

"Ingredientele" unei detoxifieri sănătoase

Există atât de multe produse care garantează că ne scapă de toxine încât detoxifierea a devenit o industrie foarte profitabilă. O afacere care de multe ori nu te stoarce doar de bani, ci și de sănătate.

Cristela Georgescu, specialist în sănătate holistică: Mesajul meu către oricine doreşte să pornească într-o astfel de călătorie este să se instruiască în primul rând despre cum funcţionează organismul uman.

Dr. Doina Ene, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: Un om care înţelege fenomenul, ce i se întâmplă în organism, unde a greşit, ce a greşit, care stă de vorbă cu el însuşi şi poate să analizeze foarte riguros şi responsabil şi sincer vizavi de ce poate şi ce nu poate să facă şi cum îşi poate structura această schimbare de comportament, acela va obţine rezultate.

Alimentaţia sănătoasă, primul pas către detoxifiere

În cazul alimentaţiei, micşoraţi treptat cantitatea de zahăr, de paste făinoase şi produse de patiserie din făină albă, de proteine animale şi de adaosuri sintetice. Alegeţi în schimb produse cât mai naturale şi mai puţin procesate.

Dr. LeAnne Campbell, coautorul cărţii "Studiul China. Carte de bucate": Cred că cea mai bună cură de detoxifiere este să înveţi cum să prepari mâncare bazată pe alimente integrale şi să devină un mod de viaţă. Dacă faci un detox pentru câteva zile şi apoi te întorci la alimentaţia ta obişnuită şi iar mai faci un detox nu cred că este un drum către sănătate.

Încă un sfat important este să mâncaţi preparate simple, care conţin cât mai puţine ingrediente.

Cristela Georgescu, specialist în sănătate holistică: Să ne gândim logic: dacă ar vorbi cu noi 10 oameni în acelaşi timp am putea să înţelegem la fel de bine ca atunci când vorbeşte unul singur? Aşa este şi sistemul nostru digestiv. Când mâncăm un preparat care conţine 4-5-6 ingrediente care fiecare se digeră şi are nevoie de anumite enzime şi substanţe vă daţi seama câtă energie consumă el ca să priceapă cele câteva limbi în care i se vorbeşte? De asta spun: alimente simple, cât mai puţine combinaţii.

Detoxifierea regenerativă: schimbarea stilului de viață

Sucurile naturale pot fi de ajutor în procesul de detoxifiere, însă nu în cure drastice, așa cum obișnuiesc mulți oameni să facă.

Cristela Georgescu, specialist în sănătate holistică: Detoxifierea regenerativă a organismului este un proces, nu este o chestiune de weekend, de o săptămână sau de o lună, este un proces care ne testează în primul rând răbdarea.

Alimente naturale, mișcare, gândire pozitivă și stresul ținut în frâu. Sunt ingredientele unei detoxifieri sănătoase a organismului. Nimic ieșit din comun, doar că, în realitate, presupune schimbarea stilului de viață.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum te pot îmbolnăvi curele de detoxifiere. Experiența unei tinere: A slăbit aproape 20 de kilograme, însă apoi au urmat problemele

Nutriționist: „Cel mai bun detox se face cu apă”. Câtă apă ar trebui să bem în funcție de greutatea corporală

Mihaela Bilic demontează mitul detoxului: “Cheltuiești bani grei ca cineva să te înfometeze”. De ce este riscantă hidrocolonoterapia

Cum să revii în formă după excesele alimentare din timpul sărbătorilor

Partenerii noștri