Cum se pregătește o intervenție de bypass arterial periferic
Bypassul arterial este intervenția chirurgicală cel mai frecvent practicată în chirurgia vasculară. Realizarea unui bypass arterial presupune crearea chirurgicală a unui nou traseu arterial, care să depășească o zonă în care artera este astupată sau sever îngustată. Urmarea acestei îngustări este că segmentul anatomic situat în aval de leziunea arterială nu primește suficient sânge (și, implicit, oxigen), iar irigația insuficientă determină o suferință foarte severă a țesuturilor.
Segmentele de arteră modificate, întărite și astupate nu pot fi tratate cu medicamente. În aceste situații, este nevoie de crearea unui traseu vascular nou, care să înlocuiască vasul bolnav. Acest nou traseu se realizează folosind un grefon – realizat fie dintr-un material sintetic, fie dintr-o porțiune de venă recoltată de la pacient.
Pregătirea intervenției chirurgicale se face printr-un examen clinic minuțios, dublat de o ecografie Doppler arterială. Investigația de bază este însă arteriografia sau, de preferat, variantele mai moderne ale acesteia, angio-CT și angio-RM. Arteriografia se realizează prin injectarea de substanță de contrast la nivelul arborelui arterial investigat, sub control radiologic. Este o investigație invazivă, care poate avea riscuri și complicații, dar prin intermediul său se determină nu doar sediul stenozelor, ci imaginea diagnostică de ansamblu a patului arterial.
Date fiind modificările arteriale, pacienții vasculari au multiple afecțiuni asociate, motiv pentru care evaluarea preoperatorie trebuie să fie una cuprinzătoare. Sunt avute în vedere teste de sânge uzuale, ecografia Doppler a vaselor carotidiene, evaluarea funcției cardiace prin EKG, ecocardiografie, chiar coronarografie dacă este cazul, teste de screening bacteriologic.
Cel mai frecvent, în chirurgia vasculară, se realizează operații de bypass la membrele inferioare, dar acestea pot fi practicate și la membrele superioare sau în alte zone ale corpului, dacă situația o impune.
Intervenția chirurgicală se desfășoară sub anestezie locoregională sau cu anestezie generală, în funcție de amploarea intervenției de revascularizare. Din punct de vedere tehnic, grefonul se conectează la artera de deasupra și la cea de dedesubtul leziunii prin sutură cu fir monofilament.
Află mai mult despre bypassul arterial periferic din articolul semnat de Dr. Carmen Popescu, medic primar Chirurgie vasculară la Spitalul Clinic Sanador.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News