Cum se manifestă boala Covid-19 în corpul pacientului. Ghid de teste propus de Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor
Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din România a întocmit un ghid de teste pe care îl propune pentru depistarea bolii Covid-19, pe baza observațiilor de laborator făcute până acum. Testele nu înlocuiesc metoda promovată de Organizația Mondială a Sănătății, testul PCR, precizează Ordinul.
"Rata pozitivării în COVID-19 în cazul depistării virusului SARS-CoV-2 prin utilizarea metodei Real Time PCR din diferite produse biologice variază de la 93% în lavajul bronhoalveolar, la o pozitivare de 62% în spută, de 32% în exsudatul nazal, ș.a. Pe baza experienței practice deja acumulate în lupta cu noul coronavirus se pare că unul din cinci teste de laborator este fals negativ prin testarea Real Time PCR recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S). Oamenii de știință din întreaga lume sunt preocupați să găsească alte metode de laborator care pot ajuta medicii clinicieni pentru un diagnostic rapid și corect, pentru stadializarea și monitorizarea evoluției COVID-19", se precizează în ghidul întocmit de Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din sistemul sanitar din România.
Unii pacienții cu rRT-PCR pozitiv față de pacienții cu rRT-PCR negativ au avut valori crescute sau scăzute față de intervalul biologic de referință ale mai multor indicatori care, dacă sunt analizați, pot da o precizie foarte bună în depistarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 confirmați ulterior cu COVID-19 sau pentru evaluarea infecțiilor severe în COVID-19, se mai arată în ghid, care poate fi consultat aici.
Modificarea indicatorilor poate avea ca efect coagularea sângelui și formarea de tromboze la nivelul anumitor organe, precum și apariția unor disfuncții la nivelul inimii, al plămânilor, al ficatului și al rinichilor.
Editor: B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News