Live

Cum recunoașteți alunițele periculoase. Medicii recomandă să mergeți imediat la control

Data actualizării: Data publicării:

„Rățușca cea urâtă” ne duce cu gândul la poveștile din copilărie, dar este și un concept foarte important în dermatologie. Ba chiar unul foarte serios, pentru că îi ajută pe medici să depisteze din timp un cancer de piele. Oamenii trebuie să fie atenți când le apare o aluniță care este diferită de toate celelalte de pe corp. Practic, rățușca cea urâtă a alunițelor.

O aluniță care ascunde un cancer pare inofensivă, dar privită cu atenție, este diferită de toate celelalte.

Dr. Claudia Ciobanu, medic primar dermato-venerologie: Atenție la zonele pe care le scăpăm din vedere, pentru că melanomul nu apare doar pe trunchi sau pe membre, atenție la pielea capului, tălpi, la nivelul unghiilor, în zona genitală sau chiar în cavitatea bucală. Melanomul poate să apară oriunde pe pielea noastră.

Dr. Nectara Mitroi, medic primar dermato-venerologie: 70% din melanoame apar ca leziuni noi și nu pe leziuni preexistente, adică alunițe, și asta ne spune un lucru: că trebuie să ne uităm atât la alunițele pe care le știm, dar mai cu seamă la alunițele noi, pentru că orice melanom poate să semene la început cu o aluniță.

Cele 5 caracteristici ale alunițelor periculoase

Medicii recomandă să verificați lunar alunițele și să fiți atenți la cinci caracteristici:

Dr. Nectara Mitroi, medic primar dermato-venerologie: Este o regulă foarte simplă care se numește ABCDE, unde A înseamnă asimetrie, B înseamnă border sau contur neregulat, C înseamnă mai multe culori, D dimensiune peste 5 mm, E evoluție în timp.

Dacă observați o aluniță diferită de toate celelalte, un fel de „rățușca cea urâtă”, mergeți imediat la medic. Acesta le va examina pe toate cu ajutorul dermatoscopului, care este un fel de lupă. Când însă pe corp sunt zeci ori sute de alunițe, se folosește dermatoscopia digitală.

Melanomul, cel mai agresiv cancer de piele

Dr. Claudia Ciobanu, medic primar dermato-venerologie: Cu ajutorul unui soft, facem o analiză din punct de vedere al formei, al culorii, al dispunerii granulelor de pigment, al dimensiunii, putând identifica în structura aluniței modificări subtile cu mult înainte că acestea să apară cu ochiul liber, astfel că putem interveni la timp.

Melanomul reprezintă doar 1% din totalitatea cancerelor de piele, dar este unul dintre cele mai agresive. Depistat din timp, poate fi 100% tratat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trend periculos pe TikTok. Experții spun că ”nu se vindecă acneea, dar poate crește riscul de cancer”

Cum funcționează cremele de protecție solară. Tot ce trebuie să știi despre SPF, UVA și UVB

Cum se stabilește diagnosticul de melanom și în ce constă tratamentul

Care sunt riscurile expunerii necontrolate la soare asupra alunițelor?

Partenerii noștri