Cum se manifestă un infarct și cum îl recunoaștem
Jumătate din cei care fac infarct mor în primele două ore de la declanşarea atacului de cord. Viteza cu care bolnavul recunoaşte simptomele şi ajunge într-o unitate de primiri urgenţe face, de cele mai multe ori, diferenţa între viaţă şi moarte. Problema e că majoritatea pacienţilor nu ştiu cu adevărat care sunt semnele unui atac de cord.
Momentul în care un individ aruncă un cocktail Molotov printre mașini, în Arad
O fetiță de 10 ani a murit pe loc după ce mașina condusă de mama ei a fost lovită de o șoferiță care a trecut pe roșu
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
Scene șocante pe terenul de sport al unei școli din Sălaj
Bolojan a acceptat propunerea PNL de a fi prim-ministru
Podul suspendat peste Dunăre a fost redeschis circulației pe sensul Tulcea - Brăila
Copilul supranumit „calculator uman”. Povestea băiatului de 10 ani din Constanța, campion la aritmetică mentală
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
Sorina Pintea: Florin Busuioc a suferit un infarct masiv
Orice durere în piept care durează mai mult de zece minute trebuie privită ca un potențial infarct.
Prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie: Durerea toracică, dar nu durerea precordială, adică în zona inimii, aia nu-i chiar atât de importantă, ar putea fi şi aia infarct, dar nu-i tipică. Durerea în capul pieptului, deci exact în mijlocul pieptului, mai ales dacă merge în gât, eventual în maxilarul inferior, în mandibulă.
Nu este însă singurul simptom care trebuie să ne alarmeze.
Prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Societaţii Române de Cardiologie: Orice simptom sever instalat, cum ar fi respiraţie grea, importantă, instalată brusc, palpitaţii instalate brusc, o senzaţie de oboseală marcată, instalată brusc şi neexplicabilă, toate trebuie să te ducă cu gândul la infarctul de miocard.
Diagnosticul de infarct este confirmat în urma efectuarii unei electrocardiograme, iar cât mai repede trebuie făcută o angioplastie coronariană.
Prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Societaţii Române de Cardiologie: Adică desfundarea arterei respective cu anumite dispoziţii în aşa fel încât să restabilească circuitul sângelui prin artera care a produs infarctul, infarctul fiind, de fapt, obstrucţia unei artere.
În programul naţional de infarct de miocard sunt 17 centre unde se poate face această interventie. Dacă bolnavul nu are noroc să ajungă într-un astfel de spital, va primi medicaţie menită să distrugă cheagul de sânge care înfundă artera. Este înșă esențial să fie trimis apoi într-un centru în care se pot realiza intervenţii pe cord.
Actorul Florin Busuioc a suferit un stop cardiac și a fost operat
Mărturiile colegilor lui Florin Busuioc care i-au sărit în ajutor: A fost o stare de șoc continuu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News