Live

Cum arată mic dejunul ideal

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Ştim deja că mic dejunul e cea mai importantă masă a zilei, iar medicii spun că e esenţial să includă cât mai multe alimente sănătoase. Doar că, în multe case, încă de la prima oră, se mănâncă mezeluri procesate, pâine albă şi cereale. Asta înseamnă foarte mult zahăr, care e ascuns în 80% dintre alimente. Aflăm cum ar trebui să arate prima masă a zilei de la Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Anca Dumitrescu: Nu are rost să mai spunem, nu trebuie să sărim peste micul dejun, asta ar trebui să știm cu toții...

Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice: Depinde... Depinde de persoană, de cât de mult mâncăm seara... Deja s-a discutat la nivel de premiu Nobel - ar trebui să facem o pauză între ultima masă de seară și mic dejun, și pauza aceea ar trebui să fie de la 10 la 12 ore. Deci ori amânăm micul dejun, ori, dacă am exagerat seara, este bine să sărim peste.

Anca Dumitrescu: Ce ar trebui să consumăm dimineața?

Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice: Sunt obiceiuri care duc la o alimentație nesănătoasă și un aport caloric ridicat încă de la primele ore ale dimineții. Nu mai spun de acumularea unor substanțe, aditivii alimentari. De aceea, ar trebui să ne configurăm tot ce înseamnă micul dejun - nu spune nimeni să nu consumăm cereale, însă putem alege un tip sănătos de cereale sau putem să consumăm alimente care sunt deja stabilite ca sănătoase. Avem opțiunea de iaurt, avem ouăle, avem într-adevăr pâine, care poate să fie albă, dacă e mai puțină ca și cantitate sau poate să fie o pâine integrală, o pâine de secară, sau diverse alte tipuri de pâine, tehnologia de panificație ne ajută în ziua de azi. Important e ca micul dejun să fie consumat cu măsură, să nu încercăm să aducem o cantitate foarte mare, o să fie mai greu digerabil și o să ne dea o stare de... să-i spunem lene, pentru că digestia fiind mai lentă, nici starea noastră nu va fi foarte bună. O cantitate mică și variată o să ducă la o stare de spirit bună, o să aducă energie și digestia o să fie bună. 

Anca Dumitrescu: Da sau nu pentru lapte cu cereale sau iaurt cu fructe? 

Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice: Depinde de amândouă. Iaurt cu fructe da, atunci când fructele sunt adăugate. Dacă ne gândim la lapte cu cereale, atunci depinde cui ne adresăm. Dacă ne adresăm unui copil sub 6 ani, poate să consume, însă nu zilnic, altfel va deveni un obicei - e important să-l educăm cum trebuie. Dacă mănâncă la 2-3 zile, o dată pe săptămână o masă cu cereale cu lapte, nu se întâmplă nimic. Dacă vorbim de copiii peste 6 ani, inclusiv adulții, nu mai avem enzima care digeră laptele, laptele într-o proporție mică este asimilat, undeva la 2% - eu ca medic nu văd sensul de a bea lapte, mai ales că aduce și un aport important de grăsimi saturate care nu sunt rele, dacă nu le consumăm în exces. Dar avem alte surse. Laptele poate să fie o băutură de plăcere. 

Anca Dumitrescu: Sunt multe variante pe piață cu care putem înlocui laptele...

Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice: Da, există laptele vegetal. Sunt total diferite ca gust și arome, important e să alegem un sortiment care să ne placă. Putem să-l folosim în foarte multe feluri, vine cu un aport de grăsimi sănătoase, vitamine, minerale. Acel lapte este digerabil în proporție maximă, dar trebuie să alegem o sursă bună, fără adaos de zahăr. Consumăm zahăr, dar trebuie să avem grijă la zahărul ascuns. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Creatorul etichetei Nutri-Score susține că cea mai mare problemă alimentară a europenilor „nu este excesul de zahăr”

Când poate fi periculos postul negru. Un nutriționist spune ce poți face dacă ți se face rău după zece ore

Două metode simple care te pun pe picioare după sărbători

Micul dejun se scumpește. Prețul sucului de portocale s-a dublat, iar ovăzul este mai scump cu 15%

Partenerii noștri