Live

Criză de medici. Un bărbat internat în spital și-a pus fiul să sune la 112 pentru că nu mai are oxigen. Precizările spitalului

Data publicării:
Spital Covid din România. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Criza de personal medical este tot mai acută, iar efectele ei le simt pacienții. Un bătrân internat la Spitalul Județean din Târgoviște și-a pus copiii să sune la 112 pentru că simțea că se sufocă şi a constatat că nimeni din personalul medical nu era disponibil să-l ajute. Managerul spitalului spune că pacientul era monitorizat, dar la ora la care s-a întâmplat incidentul în spital era doar o mână de oameni care aveau în grijă 60 de bolnavi de COVID.

Pacient: Am dat eu cu lingura în tubul de oxigen, nu se aude nimeni nici de pe hol. Nu pot să mă mișc că nu mai am oxigen.

Este strigătul de disperare al unui bătrân de 65 de ani bolnav de COVID și internat la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, care le cerea fiilor lui ajutorul pentru că se sufocă.

Mădălin Radu, fiul pacientului: Aseară la ora 9 sună telefonul, mă uit - tata. Și că: sună repede la 112 că nu mai am tub de oxigen, nu vine nimeni. 10 minute cred că a stat fără oxigen. Și când am sunat la 112 cică: nu ține de noi. Eu vă pot chema ambulanța. Doamnă ce ambulanță să chemați, el este în spital Cum să chemați ambulanța în spital?

Situa.ia nu îi este necunoscută conducerii unității sanitare, care spune că spune că niciun pacient internat la Spitalul Județean de urgență Târgoviște nu a rămas fără oxigen o secundă.

Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului de urgență Târgoviște: Este vorba de un pacient care s-a internat în data de 18 într-o stare destul de gravă, cu o saturație de aproximativ 68-70%, care necesita oxigen. Pacientul a refuzat de foarte multe ori purtarea măștii care îi asigura fluxul de oxigen suplimentar, necesar în tratamentul bolii de care suferă pacientul în cauză. Am verificat aseară exact la momentul semnalării acelei probleme. Pacientul avea tub de oxigen la capul patului, cu presiune normală, cred că posibil să fi fost un atac de panică al pacientului.

Managerul mai precizează ca acesta este și efectul lipsei de personal medical specializat care să le acorde îngrijirile necesare acestor pacienți. Practic, o mână de oameni ajunge să îngrijească până la 60 de pacienți internați pe 3 etaje diferite.

Claudiu Dumitrescu: Degeaba facem angajări temporare la acest moment, pentru că ne vin asistenți debutanți, infirmieri debutanți, ceea ce presupune o activitate un pic deficitară, cel puțin în primele etape ale activității lor. Noi îngrijim pe 3 etaje pacienți cu COVID pozitiv în această clădire și personalul nu poate să fie prezent în fiecare moment și cu o rapiditate maximă la fiecare pacient în parte. Secția pneumologie despre care facem vorbire - avem la momentul de față 5 asistenți în tura de zi, 2 infirmieri și 1 brancardier.

Criza personalului medical este o problemă întâlnită la nivelul tuturor spitalelor, nu doar a unităților unde se tratează pacienții doagnosticați cu noul coronavirus. În spitalele din toată țara lucrează aproximativ 52.000 de medici. Lipsa de personal se cunoaște de mulți ani, însă până acum nu s-au găsit prea multe soluții. Autoritățile iau în calcul angajarea tuturor medicilor care iau examenul de rezidențiat în acest an. Până atunci, însă doctorii sunt epuizați, dar nu pot lua pauză atunci când obosesc.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Patru medici și o asistentă din Timișoara au recunoscut că au luat mită. Pe lângă bani, ar fi primit miere și bulion

O bătrână a fost atacată cu un crucifix de iubitul nepoatei sale care credea că ea este diavolul. Amândoi au ajuns la spital

Avertisment dur: România se află primul loc în UE la decese din cauze tratabile. Care sunt bolile cu cea mai mare mortalitate

Partenerii noștri