Chimist român, absolvent al Yale: Gazul folosit de Jandarmerie are efecte cancerigene, de modificare a ADN-ului
Gazul pe care l-au folosit jandarmii în Piaţa Victoriei, numit, pe scurt, CS, este nociv, mai ales că a fost utilizat în concentraţie mare, spune chimistul Raul Pătraşcu, asistent univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie, Timișoara. Gazul are efecte, atât pe termen scurt, cât şi mediu şi lung şi provoacă iritaţii grave ale ochilor, pielii, chiar şi după zeci de ore.
Povestea cutremurătoare a unei românce, căreia medicii din Bacău i-au dat 5 luni de trăit, dar salvată de doctorii din Turcia
Prințesa Kate şi-a făcut prima apariţie publică din acest an
Violențe în campusuri din SUA
Regele Charles și-a reluat activitățile publice
Mesaje emoționante transmise de britanici prințesei Kate
Un medic din Cluj a dat peste 3.000 de concedii medicale în 2023. Pentru ce afecțiuni s-au eliberat certificate
Avertismentul medicului Bob Djavan: Durerea nu trebuie să fiu un indicator al cancerului. Mergi acum la control
Un milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate la timp
Tânără recuperată miraculos după ce intrase în comă și paralizase din cauza unei tumori
Citiți și Reacția Jandarmeriei la îngrijorările cu privire la efectele gazelor folosite la protest
„Trebuie să precizăm că în circumstanțele speciale de vineri, efectele sunt legate de timpul de expunere la gaz, de concentrația gazului, de temperatura ambientală și diferă în funcție de vârstă și de greutatea corporală.
Vineri, în Piața Victoriei, temperatura a fost ridicată, ceea ce a potențat efectele gazului, piața fiind împrejmuită de clădiri înalte, iar acest lucru împiedică dispersarea gazului și ajută la concentrarea lui în piață. Nu s-a folosit doar o dată gazul, ci a fost dispersat cu ajutorul sprayurilor, grenadelor gazul în rafală începând cu ora 17.30 și până târziu în seară, după ora 22. Acest lucru a dus la concentrarea gazului destul de mare și foarte greu de precizat, neavând probe de la fața locului, concentrația reală care a existat atunci. Din ce se vede pe filmări, este de necontestat, că a existat o concentraţie mare de gaze în piaţă”, explică Raul Pătrașcu.
„Efectele pe termen scurt includ iritaţie puternică a oricărei suprafeţe umede cu care intră în contact cu gazul: ochi, tractul respirator, chiar şi pielea transpirată. Mulţi oameni s-au prezentat, de exemplu, în ultimele zile, la spital cu iritaţii şi arsuri pe piele care au apărut la 48-72 de ore, astea sunt efecte pe termen mediu”, afirmă Raul Pătrașcu, la Digi24.
„Pacienții care continuă să respire greu, încurajez cetățenii care au astfel de simptome, să se prezinte la o unitate de tratament”, menționează chimistul.
Citiți și: 2012 vs. 2018. „Acesta este sindromul unui sfârșit de regim”
„Pe termen lung, efectele nu pot fi cuantificate, dar includ, la femeile expuse există riscul de pierderi de sarcini sau de nașteri, cu făt mort, nici nu vreau să îmi imaginez un astfel de scenariu.
La cei cu simptome respiratorii, există riscul unei pneumonii sau al unui empiem pulmonar, la copii sau la bătrâni.
Pe termen lung, gaze cu concentrație mare, traume, aici fac o legătură cu studiile care arată că femeile pot pierde sarcini, gazul are efecte de modificare a ADN, sunt efecte cancerigene.
Odată metabolizate, pot duce la modificări care pot da naștere unor celule tumorale”, precizează Raul Pătrașcu, asistent universitar UMF Timișoara.
Raul Pătrașcu este un tânăr cercetător care s-a întors în România, după ce a absolvit Universitatea Yale şi a lucrat în unul din cele mai cunoscute spitale din Statele Unite şi pe Wall Street.
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News