Celebrul Polidin ar putea fi produs din nou la „Cantacuzino”
Nu se pot face miracole la Institutul Cantacuzino, a spus astăzi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor. Termenul la care ministerul promitea începerea producţiei de Polidin va fi cel mai probabil decalat. În doi ani ar trebui să înceapă producţia, însă nu a fost aleasă încă o companie farmaceutică pentru realizarea lui. Între timp, la Institutul Cantacuzino se vor face demolări. Cinci dintre cele 35 de clădiri vor fi demolate, iar unele au peste un secol. Mihai Fifor spune că Institutul a fost preluat aproape în ruină şi asta pentru că foarte mulţi ani nu s-a investit deloc, ci a fost pasat de la o instituţie la alta. Anul acesta, bugetul pentru institut este de aproximativ două ori mai mare, comparativ cu anul 2008. Aproape 120 de milioane de lei.
Mesaj Ro-Alert în județul Tulcea, după un nou atac al Rusiei asupra Ucrainei
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Armata Română a publicat proiectul de lege pentru achiziția de avioane F-35. Când vor fi scoase F-16 din dotarea Forțelor Aeriene
Două avioane ale Armatei Române au plecat în Macedonia de Nord pentru a ajuta la stingerea incendiilor
Ministrul Apărării: Pericolul minelor marine în largul Mării Negre este uriaș
Cum explică MApN resturile de drone lăsate în urmă
De ce au ieșit în stradă antivacciniștii chemați de Simion
Rusia trimite un avion la București
Telenovela corvetelor pentru Armată se apropie de final, după 7 ani de scandaluri și amânări
- O maşină veche de spălat fiole. Spălare manuală. Din anii 60. Apa vine de jos în sus și se scurge. Fiolele spălate aici se introduc în această centrifugă.
- Vrem să le înlocuim. Să avem produse și să lucrăm!
Este o tehnologie veche de aproape 60 de ani pe care asistenții încă o mai folosesc la Institutul Cantacuzino. Ministerul Apărării promite investiţii în aparatură, mai ales că vor să reînvie producţia de vaccinuri româneşti.
„Ca să poți să lucrezi, să pui în piață un nou produs, sau același adus la zi trebuie să ai două condiții: o bază materială cu care să se lucreze și o echipă care să facă lucrul acesta. La venirea noastră nu am găsit nimic. Am găsit rămășițele unei echipe care altădată făcea glorie institutului și o ruină”, a spus Mihai Fifor.
Institutul are 35 de clădiri. Multe dintre ele au nevoie de reparaţii iar cinci vor fi demolate.
„Sunt clădiri într-o stare avansată de degradare pentru care investiția nu mai e posibilă și trebuie demolate. A două categorie - acele clădiri importante care au nevoie de reparații capitale. O altă problemă a institutului: toate rețelele de utilități sunt foarte vechi”, a spus Daniel Șipoteanu, colonel MApN.
În doi ani, ministerul promite începerea producţiei de vaccin antigripal Polidin. O hală specială va fi construită la marginea Bucureştiului, pe un teren ce aparţine Armatei, acolo unde vor lucra medicii.
„Ambiția noastră foarte mare, ca într-un an sau doi să reluam producția de vaccin la Cantacuzino. Suntem pe final cu aceste negocieri. Căt privește producția de vaccin, noi avem o estimare ca în 6-8 luni să putem să ridicăm hala pentru această producție”, a adăugat ministrul Apărării.
Din 2011 nu s-au mai făcut angajări în cadrul Institutului. Până la finalul acestui an vor fi scoase însă la concurs peste 500 de posturi.
Între timp, specialiştii din cadrul institutului vizitează cele mai mari laboratoare din lume pentru a împrumuta din tehnica necesară şi a face schimb de experienţă.
„Deplasările au fost la Institutul Robert Koch în luna iulie. Vor fi la Public Health England, Colindale în Anglia și la Institutul de Sănătate Publică din Olanda. Sunt unele dintre cele mai puternice trei institute de sănătate publică”, a spus Mircea Ioan Popa, director adjunct la Institutul Cantacuzino.
Bugetul total alocat pentru acest an Institutului este de peste 117 milioane de lei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News