Live

Video&Foto Moment istoric: A fost vaccinat primul român împotriva COVID: Mihaela Anghel, asistentă la Institutul „Matei Balș”

Data actualizării: Data publicării:
Mihaela Anghel, asistentă medicală la Institutul „Matei Balș”, a fost prima persoană din România vaccinată anti-COVID. Foto: Facebook/Ro Vaccinare

Moment istoric pentru România și Uniunea Europeană. După un an de luptă cu noul coronavirus, astăzi a început campania de vaccinare. La ora 9:00 s-a dat startul imunizării în București, iar o oră mai târziu în toată țara. Primul român care a primit o doză din acest ser este o asistentă de la Institutul Național „Matei Balș” din Capitală.

Actualizare 11:00. Continuă vaccinarea anti-COVID la „Matei Balș”, până la această oră fiindu-le administrate primele doze la nu mai puțin de 50 de cadre medicale din linia întâi.

Foto: gov.ro

Actualizare 9:00. Campania națională de vaccinare anti-COVID a început oficial în România. Asistenta medicală Mihaela Anghel a primit prima doză de vaccin.

„Este începutul sfârșitului pandemiei”, a declarat Mihaela Anghel după vaccinare, precizând că se simte privilegiată pentru faptul că a fost prima persoană din România vaccinată.

„Nu a durut, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut”, a spus asistenta, care a recomandat românilor „să deschidă bine ochii și să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate”.

Citește și

Cine este Mihaela Anghel, primul cadru medical vaccinat: A ales meseria după operația de apendicită

Primele declarații ale asistentei vaccinate: „Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum”

Adrian Streinu-Cercel: Nu se pune problema să conving pe cineva să se vaccineze. Dar, când se îmbolnăvesc, să nu se întrebe de ce

Prima persoană vaccinată la Iași împotriva Covid-19: „Putem să vedem luminița de la capătul tunelului”

Actualizare 8:30. Autoritățile au publicat primele detalii despre prima persoană care va fi vaccinată la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Este vorba despre Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.


Primele persoane din România care sunt vaccinate începând de astăzi  sunt cadrele medicale din toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19:

- Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, București;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş" din Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi;
- Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” din Baia Mare;
- Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Potrivit GCS, dozele de vaccin din prima tranşă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare - au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale. Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul 'Matei Balş' Bucureşti - 600 de doze, iar la 'Victor Babeş' - 530; la Cluj - 375 doze; Constanţa - 170; Dolj - 90; Iaşi - 260; Baia Mare - 210; Suceava - 250; Timişoara - 450 de doze.

„Vom cunoaște, cu toții, în curând, prima persoană care se va vaccina cu vaccinul împotriva COVID-19. Permiteți-mi să adaug că, în calitate de coordonator al campaniei de vaccinare, mă interesează, în egală măsură, prima persoană vaccinată, a doua persoană vaccinată, a mia persoană vaccinată. Dacă aș putea, aș asculta povestea fiecărei persoane care va alege să se vaccineze, fie că va veni din rândurile personalului medical, fie că va veni din rândurile publicului larg, atunci când vom ajunge în etapa vaccinării în masă. Și, mai ales, mă interesează ultima persoană vaccinată, ultima persoană care va alege să se vaccineze. Adică momentul în care, împreună, vom putea declara că, printr-un efort comun, am pus capăt pandemiei”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră.

România va avea peste 10 milioane de doze de vaccin din contractele negociate de Comisia Europeană

„Campania de vaccinare începe în același timp în România și în celelalte state membre ale Uniunii Europene. Avem totul pus la punct. Este un moment important, îl așteptăm de un an de zile. Apariția vaccinului într-un timp record va ajuta la eradicarea pandemiei într-o perioada cât mai scurtă, sper eu. În completarea măsurilor pe care le avem, vaccinul vine să ajute la acest lucru”, a declarat premierul Florin Cîțu, la sosirea primei tranșe de vaccin.

De asemenea, premierul României a subliniat că „săptămâna viitoare vom primi în jur de 140.000 de doze. În total, România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin”.

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către Agenția Europeană a Medicamentului și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.

Prospect: Cum se numește vaccinul Pfizer-BioNTech. Ce indicații conține prospectul

Agenția Europeană a Medicamentului a publicat prospectul serului produs de Pfizer/BioNTech. Denumirea comercială a vaccinului este Comirnaty.

Potrivit documentului, este un preparat destinat doar persoanelor de peste 16 ani.

Prospectul mai prevede că vaccinul trebuie administrat în două doze, la un interval de cel puțin 21 de zile.

Documentul mai arată că durata protecţiei oferite de ser nu este cunoscută deocamdată, dar nu e mai mică de căteva luni, şi este încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfăşurare.

Este posibil, de asemenea, ca persoanele vaccinate să nu fie pe deplin protejate înainte de șapte zile după a doua doză de vaccin.

Trei țări din UE au început vaccinarea de ieri

Ungaria, Germania și Slovacia au furat startul în campania de vaccinare, primele persoane din cele trei state fiind imunizate încă de sâmbătă.

În Germania, prima care a primit serul a fost o bătrână de 101 ani de la un azil, în timp ce în Slovacia vaccinul i-a fost administrat unui membru al comisiei pentru gestionarea pandemiei. În Ungaria, serul Pfizer/BioNTech a ajuns la mai multe cadre medicale.  Totul face parte dintr-un plan stabilit deja, au anunțat oficialii maghiari.

În afara acestor state, celelalte țări UE se pregătesc pentru momentul care va intra astăzi în istorie: ziua vaccinării sau, așa cum spune președintele Comisiei Europene, începutul unei poveşti de succes.

Editor : George Costita

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Medicul de la Casa Albă anunță că starea lui Joe Biden, infectat cu Covid, „s-a ameliorat semnificativ” în ultimele 24 de ore

Casa Albă anunță cum se simte Joe Biden după infectarea cu coronavirus: „Are o stare de slăbiciune generală”

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Partenerii noștri