Ce trebuie să mănânce oamenii care au COVID și se tratează acasă și ce alimente trebuie evitate. Explicațiile medicilor
Alimentația joacă un rol esențial în vindecarea pacienților diagnosticați cu COVID-19. Pentru că organismul luptă cu infecția, iar consumul energetic este foarte mare, specialiștii recomandă mai multe mese pe zi decât în mod normal, dar și câte un pahar de apă la fiecare sfert de oră. Recomandările vizează în special pacienții infectați cu noul coronavirus care se tratează acasă.
Primele cazuri de flurona au apărut în România
Ministerul Sănătății a cerut spitalelor să reactiveze planurile pentru COVID
2 pacienți infectați cu varianta Omicron sunt la ATI
Cercetătorii italieni au găsit soluția să blocheze intrarea SARS-CoV-2 în organism
Rafila: Săptămâna viitoare vom avea măsuri pentru reducerea transmiterii Omicron
Primele suspiciuni de Omicron în România. Trei români sosiți din Africa de Sud au fost confirmați cu COVID-19
Primul caz de infectare în Europa cu varianta sud-africană a coronavirusului
Delta Plus, o nouă variantă a coronavirusului, a fost depistată și în România. Cercetător: Ar putea constitui baza valului 5
Cîmpeanu propune o nouă regulă pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică
Alimentaţia nu trebuie neglijată când vine vorba despre persoanele cofirmate cu COVID-19. Nutriționiștii le recomandă acestora câte șase mese pe zi și spun că proteinele au un rol esenţial în procesul de vindecare.
Adina Rusu: Proteina este importantă şi pentru imunitate per total, dar şi pentru conservarea masei musculare, a masei slabe. Ideal este să includem alimentele bogate în proteine la fiecare dintre mesele noastre. Este recomandat să avem mai multe mese pe zi, în cantităţi mici, astfel încât alimentaţia să nu ne creeze disconfort şi nici oboseală suplimentară.
Cele mai importante surse de proteine sunt carnea, peştele, ouăle și brânzeturile. La fel de recomandate sunt, însă, şi proteinele de origine vegetală ca nucile, lintea, soia sau hrişca. Pacienţii infectaţi cu SarsCov2 au nevoie de vitaminele A, D, C şi E, dar şi de minerale ca zinc şi seleniu, spun medicii.
Radu Crişan-Dabija, pneumolog: Trebuie să mâncăm, cât este posibil, produse proaspete, produse proaspăt preparate, fructe, legume, ceea ce ştiam deja, poate chiar cu un exces de fructe şi legume care sunt, ştim bine, bogate şi în fibre şi bogate şi în vitamine.
Și hidratarea este esențială. Pacienții infectați cu noul coronavirus ar trebui să bea, în medie, câte 2-3 litri de lichide pe zi.
Ovidiu Popa, medic urgenţe: Bineînţeles, consumul de alcool trebuie redus pe cât se poate la minim, iar datorită temperaturii care duce la deshidratare, mulţi dintre aceşti pacienţi prezentând pentru câteva zile temperatură crescută, foarte, foarte importantă este hidratarea corespunzătoare.
Adina Rusu, nutriţionist: Ideal este să consumăm în medie 100 de mililitri de lichid la sfertul de oră, astfel încât să ne asigurăm că avem un aport optim de lichide. Şi, pe lângă apă, putem adăuga lapte sau băuturile obţinute din fructe şi legume proaspete, pentru că astfel mai aducem şi un plus de energie, aducem calorii suplimentare.
Pacienții infectați cu noul coronavirus sunt sfătuiți să evite prăjelile, dulciurile și, în anumite situații, și sarea.
Editor : Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News