Live

Ce trebuie să mănânce oamenii care au COVID și se tratează acasă și ce alimente trebuie evitate. Explicațiile medicilor

Data actualizării: Data publicării:
Alimentație sănătoasă. Foto: Gulliver/Getty Images

Alimentația joacă un rol esențial în vindecarea pacienților diagnosticați cu COVID-19. Pentru că organismul luptă cu infecția, iar consumul energetic este foarte mare, specialiștii recomandă mai multe mese pe zi decât în mod normal, dar și câte un pahar de apă la fiecare sfert de oră. Recomandările vizează în special pacienții infectați cu noul coronavirus care se tratează acasă.

Alimentaţia nu trebuie neglijată când vine vorba despre persoanele cofirmate cu COVID-19. Nutriționiștii le recomandă acestora câte șase mese pe zi și spun că proteinele au un rol esenţial în procesul de vindecare.

Adina Rusu: Proteina este importantă şi pentru imunitate per total, dar şi pentru conservarea masei musculare, a masei slabe. Ideal este să includem alimentele bogate în proteine la fiecare dintre mesele noastre. Este recomandat să avem mai multe mese pe zi, în cantităţi mici, astfel încât alimentaţia să nu ne creeze disconfort şi nici oboseală suplimentară.

Cele mai importante surse de proteine sunt carnea, peştele, ouăle și brânzeturile. La fel de recomandate sunt, însă, şi proteinele de origine vegetală ca nucile, lintea, soia sau hrişca. Pacienţii infectaţi cu SarsCov2 au nevoie de vitaminele A, D, C şi E, dar şi de minerale ca zinc şi seleniu, spun medicii.

Radu Crişan-Dabija, pneumolog: Trebuie să mâncăm, cât este posibil, produse proaspete, produse proaspăt preparate, fructe, legume, ceea ce ştiam deja, poate chiar cu un exces de fructe şi legume care sunt, ştim bine, bogate şi în fibre şi bogate şi în vitamine.

Și hidratarea este esențială. Pacienții infectați cu noul coronavirus ar trebui să bea, în medie, câte 2-3 litri de lichide pe zi.

Ovidiu Popa, medic urgenţe: Bineînţeles, consumul de alcool trebuie redus pe cât se poate la minim, iar datorită temperaturii care duce la deshidratare, mulţi dintre aceşti pacienţi prezentând pentru câteva zile temperatură crescută, foarte, foarte importantă este hidratarea corespunzătoare.

Adina Rusu, nutriţionist: Ideal este să consumăm în medie 100 de mililitri de lichid la sfertul de oră, astfel încât să ne asigurăm că avem un aport optim de lichide. Şi, pe lângă apă, putem adăuga lapte sau băuturile obţinute din fructe şi legume proaspete, pentru că astfel mai aducem şi un plus de energie, aducem calorii suplimentare.

Pacienții infectați cu noul coronavirus sunt sfătuiți să evite prăjelile, dulciurile și, în anumite situații, și sarea.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Premiul Nobel pentru Chimie 2024. David Baker, Demis Hassabis şi John M. Jumper au câștigat pentru că „au descifrat codul proteinelor”

Culturistul „cel mai monstruos din lume” a murit la numai 36 de ani. Avea o dietă supraîncărcată cu proteine

O femeie a slăbit 72 de kilograme abia după ce a renunțat la dietele stricte. Are două sfaturi pentru cei care vor să scadă în greutate

Partenerii noștri