Live

Ce este Listeria, bacteria care poate provoaca toxiinfecție alimentară pentru mai multe categorii de persoane

Data actualizării: Data publicării:
Ce este Listeria, bacteria care poate provoacă toxiinfecție alimentară pentru mai multe categorii de persoane. Foto Shutterstock

Infecția cu Listeria se poate produce, în principal, pe cale digestivă, prin consumul unor alimente contaminate. Listerioza este o boală cauzată de bacteria Listeria, în special de Listeria monocytogenes, un cocobacil Gram pozitiv, care se regăsește frecvent în mediul înconjurător atât la sol, apă, produse vegetale, cât și produse din carne, lactate nepasteurizate sau alte alimente contaminate.

Listerioza este o bacterie cu o rezistență mare la condiții adverse precum temperaturi scăzute și poate supraviețui în diferite medii. Mai multe categorii de persoane se pot infecta, iar efectele pot fi grave, în special pentru femei însărcinate și persoane în vârstă.

Principalele cauze ale infecției cu Listeria

“Consumul de alimente contaminate este principala cauză a infecției și, ulterior, manipularea necorespunzătoare a alimentelor sau procesarea alimentelor în condiții nepotrivite. Bacteriile ajung în alimente și, ulterior, în organismul uman.

Listeria poate contamina o varietate de alimente, iar cele mai comune sunt: produsele lactate nepasteurizate precum lapte, brânza proaspătă, dar și carnea crudă sau insuficient gătită ori legume și fructe crude care nu au fost spălate înainte de consum”, a declarat pentru Digi24 Medic Primar Boli Infecțioase Adrian Marinescu, Director medical Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din București.

Lipsa igienei în timpul manipulării alimentelor sau folosirea unor instrumente de gătit necurățate corespunzător pot contrinui la contaminarea acestora cu bacteria Listeria monocytogenes.

Factori de risc în cazul infecției cu Listeria

Persoanele care au un sistem imunitar slăbit ori care suferă de anumite afecțiuni medicale cronice precum diabet sau boli renale, pot fi mai succeptibile la infecții severe cu Listeria;

Femeile însărcinate sunt vulnerabile la Listerioză, deoarece, în timpul sarcinii, pot avea unele dintre ele, sistemul imunitar slăbit. De asemenea, pot fi purtătoare de listerii în tractul genital, iar nou-născutul se poate infecta de la mama, pe cale intrauterină (hematogenă) sau în timpul travaliului/nașterii naturale.

Listerioza în timpul sarcinii poate avea consecințe grave pentru făt, inclusive avort spontan sau naștere prematură, dacă nu este tratată corespunzător, potrivit indicațiilor medicului.

Nou născuții pot fi susceptibili la infecții severe din cauza bacteriei, deoarece au un sistem imunitar în curs de formare.

“Important de precizat este faptul că, femeile care alăptează pot transmite bacteria nou-născutului prin laptele matern. Dacă boala nu este tratată în timp util, cu medicamentația adecvată, pot exista infecții grave cum ar fi meningita. Simptomele listeriozei pot apărea imediat, la anumite persoane, dar și la câteva zile sau chiar săptămâni de la expunerea la bacterie”, precizează medicul Adrian Marinescu.

Ce simptome are infecția cu Listeria

În cazul listeriozei, simptomele pot să difere în funcție de severitatea infecției, de organismul persoanei afectate și pot semănă, la început, cu simptomele de răceală sau gripă. Pot exista persoane purtătoare ale bacteriei Listeria, care să nu prezinte simptome evidente.

Însă, pot și apărea simptome precum:

  • Febră/frisoane;
  • Dureri musculare (dureri care pot fi consundate ușor cu
  • Dureri de cap, care pot varia din punct de vedere al intensității;
  • Greață și vărsături – unele persoane pot avea probleme gastrointestinale;
  • Diaree.

Cum este diagnosticată Listeria

Diagnostcul listeriozei se stabilește de medicul specialist în boli infecțioase ori de medicul gastroenterolog. Pentru un diagnostic precis, medicul poate recomanda investigații și analize suplimentare precum:

  • Cultură bacteriană - prelevare de probe, de regulă, din sânge sau alte fluide corporale, care confirmă prezența Listeria în organism;
  • Analize de sânge -pentru a verifica prezența markerilor inflamatori, dar și pentru a determina stare de sănătate a pacientului;
  • Analize de lichid cefalorahidian - dacă există suspiciunea de meningită ca urmare a listeriozei;
  • Tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), pentru a verifica eventualele complicații;
  • Biopsie - în cazuri rare, prelevarea unei mostre de țesut, pentru examinarea microscopică.

În ce constă tratamentul pentru listerioză

"Tratamentul pentru listerioză este dat doar de către medicul specialist și implica administrarea de antibiotic, pentru a combate infecția. Durata tratamentului poate varia în funcție de gravitatea infecției, dar și de locația acesteia și starea generală de sănătate a pacientului diagnosticat", spune medicul Adrian Marinescu.

Pe lângă tratamentul medicamentos, poate fi necesară și spitalizarea, dacă pacientul suferă de listerioză severă, precum meningită sau septicemie. Tratamentul timpuriu poate reduce risul apariției complicațiilor grave asociate cu infecția Listeria.

Metode de prevenție

Prevenirea infecției cu Listeria implică adoptarea unor măsuri stricte de igienă alimentară și de comportament printre care:

Spălarea tuturor alimentelor înainte de consum;

Spălarea mâinilor înainte de a intra în contact cu orice aliment, fie el crud sau gătit;

Manipularea și gătirea alimentelor în condiții igienice, evitarea contaminării și contactului între alimentele crude cu cele gata de consum, mai ales carnea crudă cu alte tipuri de alimente;

Evitarea consumului de produse lactate nepasteurizate, produse lactate moi sau brânză proaspătă;

Păstrarea alimentelor în condiții optime pentru a preveni multiplicarea bacteriilor;

Gătirea alimentelor la temperaturi optime pentru a distruge bacteriile. Se recomandă folosirea unui termometru alimentar pentru a verifica dacă alimentele sunt gătite complet;

Curățarea și dezinfectarea suprafețelor de gătit/lucru, dar și a ustensilelor și echipamentelor folosite în pregătirea alimentelor.  

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele mai contaminate alimente. Produse din import pe care românii le consumă des, dar care conțin pesticide, potrivit specialiștilor

Un nou-născut a murit pe un pat de spital în Cluj: aștepta o operație la inimă, dar a luat o bacterie în timp ce era internat

Somonul de crescătorie poate avea în compoziție cantități mari de antibiotice. Ce sfaturi ne dă specialistul în alimentație

O bacterie pe care mulţi oameni o poartă în stomac provoacă cele mai multe cazuri de cancer la nivel mondial

Partenerii noștri