Live

Cazurile rare de tromboză asociate vaccinului AstraZeneca ar putea avea legătură cu proteina FP4, arată studiile

Data actualizării: Data publicării:
Doză de vaccin AstraZeneca. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Proteina numită factor plachetar 4, sau FP4, ar putea fi responsabilă de cazurile de tromboză survenite la 16 persoane din Germania, Austria şi Norvegia, în urma vaccinării cu serul de la AstraZeneca. Concluziile vin în urma a două studii publicate de revista americană The New England Journal of Medicine, relatează joi EFE, potrivit Agerpres.

Unul din studiile citate a analizat cazurile a 11 pacienţi vaccinaţi în Germania şi Austria, care au dezvoltat tromboză după ce au fost vaccinaţi cu serul AstraZeneca. Nouă dintre aceştia erau femei cu vârsta medie de 36 de ani (de la 22 şi până la 49 de ani).

Într-un interval de 5-16 zile de la vaccinare, aceste persoane au prezentat unul sau mai multe episoade trombotice, cu excepţia uneia, care a suferit o hemoragie intracraniană mortală.

Pacienţii au suferit unul sau mai mult episoade trombotice: nouă cazuri de tromboză venoasă cerebrală, trei cazuri de tromboză venoasă splanhnică, trei cazuri de embolie pulmonară și încă patru tipuri de tromboză. Dintre pacienți, șase au decedat, iar cinci au dezvoltat o coagulare intravasculară diseminată.

Deşi trombozele au afectat diferite organe, toţi pacienţii aveau anticorpi împotriva proteinei FP4 şi un deficit de plachete sanguine.

Studiul, finanţat de Fundaţia Germană de Cercetare, conchide că vaccinarea cu serul de la AstraZeneca „poate ocaziona dezvoltarea cu frecvenţă redusă a trombozei imunitare intermediată de anticorpii activatori de plachete împotriva FP4”.

Niveluri ridicate de anticorpi împotriva proteinei FP4

Ce de-al doilea studiu a analizat situaţia a cinci pacienţi din Norvegia: patru femei şi un bărbat, cu vârste între 32 şi 54 de ani, lucrători sanitari, care au prezentat simptome între cea de-a şaptea şi a zecea zi după prima doză de vaccin.

Toţi pacienţii au dezvoltat tromboze în zone neobişnuite; unul a dezvoltat trombocitopenie gravă, iar patru au avut hemoragie cerebrală masivă (trei au decedat).

După cum a relevat şi studiul anterior, toţi pacienţii prezentau niveluri ridicate de anticorpi împotriva proteinei FP4, o reacţie indusă de vaccin.

Totuşi, potrivit studiului Universităţii din Oslo, având în vedere că cele cinci cazuri au fost înregistrate în rândul a peste 130.000 de persoane vaccinate, este vorba de o reacţie cu o frecvenţă foarte redusă.

Ambele studii analizează reacţiile la vaccinul de la AstraZeneca, prin urmare nu se cunoaşte deocamdată dacă trombozele asociate vaccinului Johnson & Johnson au aceeaşi cauză.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO Răzbunare! Ce a făcut Ianis Hagi, imediat după ce a transformat o lovitură de la 11 metri în finala cu Celtic

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gheorghiță: Trebuie să distrugem aproape un milion de doze expirate de vaccin AstraZeneca

CNCAV a cerut Ministerului Sănătății să se renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Ce se întâmplă cu cei care au primit prima doză

Gheorghiță: Ne gândim să sistăm vaccinarea cu AstraZeneca, începând de anul viitor. Ultimul lot disponibil a expirat

The Sun: Rusia a furat formula vaccinului AstraZeneca și a folosit-o pentru a dezvolta Sputnik V

Partenerii noștri