Live

Câte tulpini ale coronavirusului ține sub observație Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cum ajunge o variantă să fie "îngrijorătoare"

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Gettyimages

Apariţia mai multor variante ale coronavirusului în întreaga lume ridică întrebări oamenilor de știință, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, relatează miercuri AFP, preluată de Agerpres. În clipa de față, OMS ține sub observație șapte "variante de interes" ale coronavirusului, față de trei, cu o lună în urmă. În momentul în care o "variantă de interes" devine mai contagioasă sau mai rezistentă la tratamente, ea se transformă în "variantă îngrijorătoare", cum sunt tulpinile britanică, braziliană sau cea sud-africană.

În această etapă, trei sunt considerate ca fiind "variante îngrijorătoare" (Variant of Concern - VOC) la nivel global, conform denumirii oficiale a OMS: cele care au fost detectate pentru prima dată în Anglia, în Africa de Sud şi în Japonia (dar la călătorii care veneau din Brazilia, de unde şi numele comun de "varianta braziliană").

La data de 27 aprilie, aceste variante circulau în 54 de ţări, potrivit OMS. Acestea se încadrează în categoria VOC din cauza transmisibilităţii şi /sau virulenţei lor crescute, care agravează epidemia şi o fac mai dificil de controlat, potrivit OMS.

Numărul de "variante îngrijorătoare" poate varia în fiecare ţară, în funcţie de situaţia locală. De exemplu, Statele Unite au cinci variante de coronavirus, în conformitate cu clasificarea Centrului American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC): cele trei care sunt la nivel mondial, plus alte două reperate iniţial în California.

Variante de interes

O altă categorie este cea a "variantelor de interes" (Variant of Interest - VOI), ale căror caracteristici genetice au potenţialul de a deveni problematice și justifică o supraveghere.

Deocamdată, OMS a identificat şapte "variante de interes" la nivel global, faţă de trei la sfârşitul lunii martie.

Ultima care intră în acest cerc, marţi, este varianta reperată iniţial în India. Aceasta provoacă îngrijorare din cauza deteriorării rapide a situaţiei sanitare în această ţară.

Celelalte "variante de interes" au fost detectate iniţial în Scoţia, Statele Unite, Brazilia, Franţa (în regiunea Bretania) sau în Filipine.

Supraveghere continuă

În cele din urmă, pe lângă aceste două mari categorii, circulă multe alte variante, pe care comunitatea ştiinţifică încearcă să le identifice şi să le evalueze.

"Săptămânile şi lunile următoare ne vor spune dacă se încadrează în categoria variantelor foarte îngrijorătoare care se răspândesc foarte repede sau dacă vor rămâne variante care circulă silenţios", explică Etienne Simon-Loričre, şeful unităţii de genomică evolutivă a virusului la Institutul Pasteur (Paris).

Oricare ar fi statutul lor, toate aceste variante sunt clasificate după familie sau ''descendenţă''. În funcţie de mutaţiile pe care le-au dobândit, acestea ocupă un loc specific în arborele genealogic al virusului SARS-CoV-2 original.

Apariţia variantelor nu constituie o surpriză. Acesta este un proces natural, deoarece virusul capătă mutaţii în timp pentru a-şi asigura supravieţuirea.

"Toţi viruşii, inclusiv SARS-CoV-2, se schimbă în timp şi acest lucru duce la apariţia unor noi variante, dintre care majoritatea nu au impact în ceea ce priveşte sănătatea publică", subliniază OMS.

Totul depinde de mutaţiile pe care le poartă.

Mutaţia numită N501Y, de exemplu, este comună variantelor engleză, sud-africană şi braziliană și se crede despre ea că face aceste variante mai transmisibile.

Iar variantele sud-africană şi braziliană poartă o altă mutaţie, E484K, suspectată de reducerea imunităţii dobândite fie din cauza unei infecţii din trecut (cu, prin urmare, o posibilitate crescută de reinfecţie), fie din cauza unor vaccinuri.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Organizația Mondială a Sănătății spune că Israelul interzice specialiștilor medicali să intre în Gaza

OMS a aprobat un vaccin pentru combaterea mpox. Comisia Europeană dă undă verde pentru vaccinarea adolescenților de 12 ani

Noua tulpină a mpox îngrijorează cercetătorii. Se modifică mai rapid decât se aşteptau specialiștii

Suedia a confirmat primul caz din afara Africii al variantei mai periculoase a mpox. OMS a declarat urgență de sănătate publică

Partenerii noștri