Live

Câte minute de mers pe jos pot reduce riscurile de îmbolnăvire și deces prematur cauzate de sedentarism

Data actualizării: Data publicării:
Oameni la plimbare pe Calea Victoriei. Inquam Photos / George Călin

Pentru a combate riscurile pentru sănătate ale statului pe scaun toată ziua, la birou, sau acasă, pe canapea în faţa televizorului, specialiştii ne îndeamnă să ieşim la o plimbare rapidă. Noile cercetări, publicate de British Journal of Sports Medicine, arată că persoanele care fac cel puţin 22 de minute de mișcare în fiecare zi reduc riscul de deces prematur, transmite news.ro.

Cei mai mulţi oameni din ţările occidentale petrec între 9 şi 10 ore zilnic fiind sedentari, în afara programului dedicat somnului, cele mai multe ore fiind în timpul programului de muncă, au remarcat cercetătorii.

Sedentarismul, corelat cu riscul de deces timpuriu, a fost studiat de oamenii de știință care au vrut să examineze cum poate apărea acest risc şi cât de multă activitate fizică este necesară pentru a-l reduce.

Cercetătorii au examinat de câtă activitate fizică ar fi nevoie, dacă oamenii ar opta pentru o plimbare rapidă sau grădinărit. Asta pentru că plimbarea stimulează concentrarea şi este o activitate blândă cu articulaţiile. Pentru studiu, oamenii de știință norvegieni au combinat datele din patru studii anterioare efectuate pe 12.000 de persoane cu vârsta de 50 de ani sau mai mult care au purtat aparate de monitorizare montate pe şolduri pentru a măsura timpul activ şi sedentar. Au fost excluse datele de la miezul nopţii până la ora 6 dimineaţa, când oamenii, de obicei, dorm.

Analiza a indicat faptul că mai mult de 12 ore de sedentarism zilnic au fost corelate cu un risc cu 38% mai mare de deces prematur doar în rândul persoanelor care dedicau mai puţin de 22 de minute pe zi unor activități fizice moderate sau mai alerte.

Nu a existat o limită pentru perioada de timp sedentar care să declanşeze riscuri pentru sănătate, dar orice creştere a activităţii fizice moderate s-a tradus printr-o reducere a riscului de deces prematur.

Rezultatele întăresc recomandarea Centrelor americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) privind activitatea fizică pentru adulţi, care indică 150 de minute pe săptămână de exerciții aerobice moderate, cum ar fi mersul pe jos.

Împărţite în 7 zile, 150 de minute într-o săptămână echivalează cu puţin peste 21 de minute zilnic.

CDC mai recomandă adulţilor să facă activităţi de întărire a muşchilor de cel puţin două ori pe săptămână pentru principalele grupe musculare, de la nivelul picioarelor, şoldurilor, spatelui, burții, pieptului, umerilor şi braţelor.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a pierdut o avere: ”Mă uit în oglindă și mă întreb cât de prost pot să fiu. Copiii cred că mă vor duce la doctor”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sindicaliștii din Sănătate reclamă nereguli în proiectul „Ordonanței trenuleț”. „Sunt patru categorii de pierderi”

Ce să faci în cazul unei urgențe urologice

STUDIU. 81% dintre videoclipurile de pe TikTok care promovează „vindecări miraculoase” pentru cancer conțin informații false

În timp ce furia americanilor crește, directorii din domeniul sănătății se regrupează după asasinarea directorului UnitedHealthcare

Partenerii noștri