Care sunt pacienții cărora le este contraindicată investigația RMN?
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este cea mai performantă procedură de imagistică medicală disponibilă în prezent, fiind indispensabilă pentru diagnosticarea, respectiv managementul unei game largi de patologii, multe dintre ele cu caracter vital.
Tehnologia RMN se bazează pe utilizarea unui câmp magnetic foarte puternic, în combinație cu undele radio, pentru a obține o reprezentare precisă și detaliată a regiunilor anatomice și a organelor, respectiv a leziunilor sau modificărilor țesuturilor. Acuratețea imaginilor obținute ajută medicul curant să stabilească un diagnostic corect și un tratament adecvat.
Deși investigația RMN este una neinvazivă și neiradiantă, sunt și pacienți cărora le este total contraindicat să efectueze această procedură. Cea mai importantă categorie este a pacienților cu implanturi metalice feromagnetice: proteze, implanturi dentare, tije, șuruburi, clipsuri metalice, valve metalice, pacemakere etc. O categorie de pacienți cu contraindicație parțială la investigația RMN o constituie persoanele alergice la substanța de contrast sau cu insuficiență renală. În aceste cazuri, este recomandată investigația RMN fără substanță de contrast.
Află aici mai multe detalii despre contraindicațiile acestei investigații, dar și alte informații utile înainte de a efectua o investigație RMN.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News