Live

Canicula, un coșmar în plus pentru medicii care luptă cu noul coronavirus îmbrăcați în combinezoane: „Pe scurt, e groaznic!”

Data publicării:
3 cadre medicale au murit de COVID în 48 de oreFOTO Getty Images

Sunt zile caniculare în jumătate de țară, iar cadrele medicale care lucrează în spitale sau la serviciile de ambulanță folosesc aceleași echipamente de protecție de la începutul pandemiei. Numai că, acum, din cauza temperaturilor foarte ridicate, disconfortul termic este major, iar turele înseamnă pentru cadrele medicale o saună continuă.

Andreea Luca, pacient COVID-19: În salon cred că sunt 50 de grade, nu ştiu să apreciez cu siguranţă cu adevărat, dar este extrem de cald.

Pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 au dificultăţi în a respira în condiţii normale. Canicula, aerul apăsător sunt o provocare suplimentară. De teamă să nu facă mai mult rău ezită să pornească aparatele de aer condiţionat.

Andreea Luca, pacient COVID-19: Asistentele şi medicii şi infirmierele erau epuizate, nu doar de atâta munca pe care o fac cu atât de mulţi pacienţi care au umplut spitalul, dar şi pentru că este extrem, extrem de cald.

Alexandru Lazăr este medic la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon şi la fel ca toţi colegii lui face gărzi şi pe autospecialele SMURD.

Alexandru Lazăr, medic UPU-SMURD: Pe scurt, e groaznic! Imaginaţi-vă, să stai în costum, să fii pe SMURD, să resuscizezi sau să ai un pacient instabil care face stop cardio-respirator în maşină. Şi în maşină e cald chiar dacă este aer condiţionat şi trebuie să resuscitezi, să faci manevre. Făcând asta un sfert de oră efectiv te epuizezi.

La Serviciul de Ambulanţă e acelaşi lucru. Când nu au pacienţi confirmaţi sau suspecţi COVID-19 medicii apelează la echipamente mai subţiri.

Diana Zinovei, medic Serviciul de Ambulanţă Iaşi: Aceste echipamente sunt o fericire dacă le îmbraci, pentru că sunt foarte subţiri, acelea din pungă sunt coşmar. În momentul când le cobori e apă, e apă. Hainele se transformă în sare, deci peste tot este sare, iar capul nu mai povestesc.

Intervalul de timp petrecut continuu în combinezon s-a redus cu două ore faţă de perioada anterioară, cu temperaturi mai blânde. Însă în cazul în care există un număr mare de pacienţi care au nevoie de ajutor medical, această durată se poate prelungi.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO O nouă provocare periculoasă de pe TikTok: Un șofer în vârstă de 24 de ani a făcut drifturi cu un sicriu legat de mașină

Transnistria a rămas fără căldură și apă caldă

Medicii Specialiști cer autorităților să renunțe la înghețarea valorii punctului pe serviciul medical

Criza climatică globală a expus oamenii la încă șase săptămâni de caniculă periculoasă în 2024

Partenerii noștri