Live

Avertismentul medicilor: Nu confundaţi gripa cu simpla răceală de sezon! Cum le deosebiți

Data publicării:

Gripa poate fi gravă, pot apărea complicaţii severe şi decesul, mai ales la persoanele aflate în categoriile de risc, şi nu trebuie confundată cu simpla răceală de sezon, avertizează preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu.

Foto: Shutterstock

"Nu confundaţi gripa cu simpla răceală de sezon. Afecţiunea poate fi gravă, pot apărea complicaţii severe şi decesul, mai ales la persoanele aflate în categoriile de risc", a scris, marţi, medicul Sandra Alexiu pe pagina sa de Facebook.

Ea recomandă vaccinarea antigripală şi precizează că există două tipuri de vaccin gripal.

"Din păcate, începe în România furtuna gripală. Cazurile se înmulţesc, avem deja un deces declarat la o persoana nevaccinată, pe un teren imunodeprimat. Atingerea unui titru protector prin vaccinare durează două - trei săptămâni, aşa încât e timpul să prindeţi această şansă. Anul trecut, vârful sezonului gripei a fost în februarie. Dacă aţi tot amânat până acum, e bine să vă vaccinaţi antigripal cât mai repede. Avem la dispoziţie în România două tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) şi tetravalent (cu patru tipuri). Este o investiţie mică, dar foarte importantă pentru oricine", susţine Sandra Alexiu, citată de Agerpres.

Potrivit specialiştilor, principalele simptome şi complicaţii ale gripei sunt febră bruscă, uneori peste 40 de grade, frisoane, mialgii, conjunctivită, cefalee, dureri ale globilor oculari, lombalgii, hiperestezie cutanată, somnolenţă sau agitaţie, laringo-traheită cu tuse uscată, răguşeală, vărsături, diaree, epistaxis, bronşiolită, pneumonie, meningoencefalită, deces. Gripa se transmite prin strănut sau tuse.

O persoană a decedat din cauza gripei de la începutul sezonului rece, până pe 30 decembrie 2018 fiind confirmate 67 cazuri de gripă, informa pe 5 ianuarie Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Persoana decedată este un bărbat în vârstă de 53 de ani din judeţul Galaţi, care avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinat antigripal.

Până la data de 30 decembrie 2018 au fost vaccinate antigripal 1.187.159 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii. Ce trebuie să faci

Val de viroze din cauza schimbării vremii: 90.000 de cazuri de infecții respiratorii într-o săptămână. Sfatul medicilor

A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei

De ce recomandă medicul vaccinarea antigripală din luna septembrie. Vaccinul gripal este gratuit în România pentru mai multe persoane

Partenerii noștri