Live

Apel pentru redistribuirea pacienților Covid. Moldovan: În București avem surplus de 50 de paturi la ATI și 140 la terapie intermediară

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a făcut un apel la spitale pentru a prelua din evaluarea pacienților Covid pozitiv pentru a scădea presiunea de pe spitalele de infecțioase și pneumologie, încărcate în prezent. Foto: Getty Images

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat, luni, după discuții cu managerii de spitale din București și Ilfov, că a făcut apel ca presiunea de pe spitalele de infecțioase și pneumologie să fie preluată de alte unități. Ea a spus că în Capitală există "un surplus" de 50 de paturi la ATI și 140 la terapie intermediară.

“Ceea ce dorim să facem este ca, pe lângă paturile actuale ATI dedicate pacienților cu Covid, să avem acces la alte paturi suplimentare ATI din spitalele unde infrastructura o permite și unde există capacitatea de investigație corectă a pacienților pentru a oferi acestora o îngrjire medicală cât de bună se poate. Diferența de supraviețuire și de letalitate o face tocmai o îngrijire corectă în unități de terapie intensivă unde acest lucru se poate face corect.

Avem un plus de paturi de terapie intensivă și de asemenea am discutat pe suplimentarea paturilor de terapie acută sau intermediară, unde pacienții care nu necesită intubație și ventilație invazivă să poată fi îngrijiți corespunzător.

La nivel de București avem un surplus momentan identificat de aproximativ 50 de paturi de ATI și 140 de paturi de terapie intermediară.

Ceea ce am mai discutat a fost vizavi de ușurarea activității spitalelor care fac în prezent evaluare, pentru că sunt puține care fac evaluare. Acelea fac și monitorizarea și terapia pacienților covid.

Un alt apel către spitalele cu care am discutat azi a fost să preia și alte spitale această sarcină de evaluare a pacienților covid pozitiv pentru a scădea presiunea pe spitalele de infecțioase și pneumologie care sunt încărcate în prezent.

Tot ceea ce se întâmplă în prezent este cu viteză foarte mare. Deosebire față de ceea ce a fost în octombrie – noiembrie, din punct de vedere al evoluției cazurilor, este o creștere mai mare a evoluției cazurilor într-un interval de timp mai scurt.

Discuții sunt de mai mult timp”, a declarat Andreea Moldovan.

Arafat: Două unități mobile de terapie intensivă vor fi funcționale la spitalele “Sfântul Ioan” și “Victor Babeș”

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că vor fi funcţionale alte două unităţi mobile de terapie intensivă - una la Spitalul „Sfântul Ioan”, care se instalează în prezent, şi cea de-a doua la Spitalul „Victor Babeş”, care urmează să fie adusă.

"Numărul total de terapie intensivă este stabil. Va fi crescut prin aceste adăugiri de paturi suplimentare, dar nu în mod extrem de semnificativ şi practic este o redistribuire a personalului medical deja existent, plus că cu ajutorul colegilor de la DSU se caută variante pentru medici ATI care să poată fi detaşaţi în astfel de unităţi.

La acest moment la Bucureşti noi am adus prima unitate mobilă de terapie intensivă la Sfântul Ioan şi se lucrează pe instalarea ei şi mai avem încă una în intenţie să aducem la Spitalul «Victor Babeş». Ştim că condiţiile nu sunt identice cu cele dintr-o secţie interioară, dar sunt mult mai bune decât să rămână bolnavul într-o unitate de primiri urgenţe", a spus Arafat, la Ministerul Sănătăţii.

El a afirmat că situaţia locurilor în ATI este "dinamică".

"Situaţia locurilor este una dinamică. Este posibil dimineaţă să avem un număr de locuri, după masă să nu le mai avem pentru că se ocupă. Atunci, dacă mai apare un pacient, să îi găsim un loc. A doua zi este posibil ca următorul pacient să îi găsim loc tot în Bucureşti, pentru că această situaţie este una dinamică şi este de înţeles în astfel de moment că nu ai un număr fix ocupat permanent.

Sunt pacienţi care se vindecă, sunt pacienţi din păcate pe care îi pierdem şi locurile se eliberează în ambele situaţii şi atunci clar că sunt momente în care o să avem locuri libere pe parcursul zilei care pot fi ocupate de alţi pacienţi", a susţinut secretarul de stat.

El a spus că, din informaţiile sale, în Bucureşti nu mai erau locuri libere la ATI, însă cele identificate urmează să fie puse în funcţiune, potrivit Agerpres.

"La acest moment, din ce ştiu, la Bucureşti nu mai erau locuri libere. Locurile care au fost identificate urmează să fie puse în funcţiune. În ţară, dimineaţă, erau în jur de 20-30 de paturi, dar asta se schimbă, este în dinamică.

Ajutor din afara ţării la acest moment nu avem ce să cerem, pentru că prin această situaţie trec şi alţii", a arătat Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a mai anunțat că Spitalul mobil Covid-19 de la Lețcani, județul Iași, se va redeschide în scurt timp, pentru a suplini nevoia de paturi.

Totodată, acesta a afirmat că unele familii ale pacienților din ATI, mai ales în zona Bucureștiului, refuză transferul bolnavilor în centre la distanțe mai mari.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Senatorul PSD Florian Bodog a fost condamnat cu suspendare într-un dosar de angajări fictive la Ministerul Sănătății

Protest în fața Ministerului Sănătății al medicilor specialiști în medicină fizică și recuperatorie. Care sunt nemulțumirile lor

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Partenerii noștri