Live

Angajații de la casele de sănătate renunță la protest, salariile lor vor crește. Acum sunt nemulțumiți cei din DSP-uri și farmaciștii

Data actualizării: Data publicării:
Legea care majorează salariile angajaților din casele de sănătate a fost votată în Parlament. FOTO: Facebook BNS

Legea care majorează salariile angajaților din casele de sănătate a fost votată în Parlament cu 203 voturi pentru. Deși pare că rezolvă blocajul din sistemul de Sănătate, de fapt continuă acest lanț. Nemulțumiri sunt acum și din partea angajaților din direcțiile de sănătate publică și a farmaciștilor, care reclamă salariile mici, lipsa personalului și amenință și ei cu proteste.

Proiectul de lege care prevede, între altele, creşteri de salarii pentru angajaţii Caselor de Asigurări de Sănătate a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor, ca for decizional. Au fost înregistrate 203 voturi ”pentru”, unul ”împotrivă”, 55 de abţineri, iar un deputat nu a votat.

Preşedintele CNAS, Andrei Baciu, a afirmat că a primit asigurări că vor începe, de marţi, plăţile pentru spitale, servicii medicale şi medicamente. ”Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate”, a arătat el. ”Fac menţiunea că adoptarea proiectului nu pune presiune pe bugetul de stat şi că modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS. În acelaşi timp, am reparat o inechitate, pentru că profesionişti din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câştigau mult mai puţin decât angajaţi din alte instituţii cu funcţii similare”, a explicat preşedintele CNAS.

În aceste condiții, protestul la care urmau să participe azi angajaţi ai caselor naționale de sănătate, a fost anulat, anunţă Blocul Naţional Sindical. Angajaţii CNAS anunţaseră protest deoarece nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent.

În schimb, Grupul de iniţiativă al farmaciştilor din România şi Sindicatul Naţional al Farmaciştilor din România anunţă că farmacişti din toată ţara vor participa la un protest organizat miercuri, 15 noiembrie, în Piaţa Victoriei. Farmaciştii reclamă că în ultimii ani „nu a fost luată nicio măsură de sprijinirea acestui sector, deşi este unul hiper-reglementat” şi că „farmacistul este o profesie de care autorităţile îşi aduc aminte doar atunci când sunt la ananghie, acesta fiind uitat însă din discuţiile care vizează strategii de sănătate sau programe de prevenţie”. Aceştia solicită, printre altele, decontarea la termen de către CNAS a medicamentelor eliberate de farmacii, implicarea farmacistului în monitorizarea pacienţilor cu boli cronice şi „plata serviciilor farmaceutice pentru a putea susţine cheltuielile de funcţionare, inclusiv pentru remunerarea personalului farmaceutic la un nivel corespunzător pregătirii”.

Și angajații din direcțiile de sănătate publică sunt nemulțumiți de salarii și de lipsa personalului. Sunt 20 de DSP-uri care nu au medici pentru inspecție și control în spitale. În toate DSP-urile sunt doar 40 de medici care verifică situația inspecțiilor din unitățile sanitare.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bradul vechi de 200 de ani care va decora Piața Sfântul Petru din Roma a fost tăiat în ciuda protestelor. Explicațiile Vaticanului

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Câți ani de viață ne poate oferi o singură oră de mers pe jos (studiu). „Trebuie să ne dăm seama cum să facem acest lucru aici”

Au fost anunțate rezultatele finale la alegerile din Georgia. Președinta țării acuză fraudă după o „metodologie rusească”

Partenerii noștri