Live

Alimentele de care trebuie să ne ferim dacă ținem post în timpul pandemiei. Sfaturile Mihaelei Bilic

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

A început postului Crăciunului și anul acesta, pentru că suntem în pandemie, e mai important ca niciodată să avem grijă să mâncăm sănătos pentru a ne ajuta organismul. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat la Digi24 ce alimente trebuie să evităm și ce alimente trebuie să alegem, pentru a ne crește imunitatea.

„În afara postului spunem că mâncăm „de dulce”. Dar zahărul nu este reglementat în post. Prima mea recomandare pentru persoanele care țin post este să nu facă exces de zahăr, să nu consume în exces produse dulci, pentru că zahărul este nu un nutrient, ci mai degrabă un condiment în viața noastră. Riscăm, în momentul în care nu avem alte alimente care să ne fie pe plac, să dăm iama în dulciuri. Or, ăsta nu e un beneficiu pentru organism”, a spus Bilic.

„Apoi, pe locul 2 vine excesul de grăsime. Atenție mare, dacă vorbim de postul ca la carte, veți vedea în calendarul religios că sunt foarte puține dezlegările la ulei și vin. Deci bunicii noștri știau că a ține post nu înseamnă să mănânci multe uleiuri prăjite, pentru că și uleiul era restricționat în post”, a adăugat ea.

„Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor, înăbușit, cu sos sau, și mai bine, ciorbă – o mulțime de preparate tradiționale românești făcute pe bază de legume. Legume multe, ele trebuie să ne fi prietene și în post, și în perioada asta în care avem nevoie de imunitate crescută, pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine”, a explicat ea.

„Gradul nostru de imunitate depinde nu doar de alimentație, ci și de gradul de stres. Dacă nu avem un somn de calitate și organismul nostru nu se reface prin odihnă, nivelul de stres are un impact devastator asupra imunității”, a mai spus Bilic.

Ea a avertizat că stresul este unul din factorii care ne determină să mâncăm dulciuri sau alimente care nu sunt sănătoase. Ea adaugă că putem mânca și dulciuri, dar în cantități mici.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut. „Încercăm să căutam cât mai ieftin”

A început Postul Crăciunului 2024. Ce nu au voie românii să mănânce timp de 40 de zile și când sunt evenimente cu dezlegare la pește

Ce alimente mâncăm în Postul Crăciunului. Sfaturi și recomandări de la specialiștii în nutriție pentru mesele din zilele de post

Astăzi este Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă când se lasă sec de carne

Partenerii noștri