Alimentele care scad colesterolul
Oricât de puține grăsimi am mânca, organismul fabrică colesterol. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să vă schimbaţi dieta dacă analizele arată că aveți colesterolul crescut. Ba mai mult, există și alimente care ajută la scăderea lui.
Ce mâncăm dacă lucrăm de acasă?
CE: 4 firme din 10 folosesc etichetele „eco” sau „bio” în mod fals
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Izabela Pănescu, jurnalist Digi24: Studiile arată că uleiurile vegetale și semințele ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Dezavantajul este că îngrașă. În ce cantități pot fi consumate, dar și ce alimente trebuie să evite persoanele care au hipercolesterolemie aflăm chiar acum.
Alimentele care pot scădea nivelul colesterolului sunt cele bogate în fitosteroli, spun medicii.
Dr. Mihaela Posea, medic nutriţionist: Acești compuși, fitosterolii, intră în competiție pentru absorbția colesterolului din alimentele grase, de origine animală și atunci nu se mai absoarbe colesterolul de acolo și se absorb acești fitosteroli, având ca rezultat scăderea nivelului colesterolului din sânge.
Uleiurile și semințele scad colesterolul, dar îngrașă
Așadar, introduceți în alimentație uleiuri vegetale presate la rece și semințe de tot felul, dar atenție la cantitate.
Dr. Mihaela Posea, medic nutriţionist: Mai mult de un pumn, două de semințe maxim pe zi și o lingură, maxim două de ulei de floarea-soarelui sau de măsline nu sunt recomandate, pentru că apoi trecem în partea în care ajutăm organismul să câștige în greutate și nu ne dorim acest lucru.
Dr. Mădălina Truică, medic nutriţionist: Orice ulei vegetal presat la rece putem folosi în salate și este recomandat să le alternăm, pentru că grăsimile din compoziția lor diferă, dar dacă vrem să prăjim ceva, indicat ar fi să virăm către uleiul de măsline extra virgin care este mult mai stabil termic față de celelalte tipuri de uleiuri vegetale.
Alimente de evitat dacă aveți colesterolul mărit
Dacă aveți colesterolul mărit, evitați grăsimile de tip saturat. Acestea se găsesc în carnea grasă precum ceafa de porc, kaiserul, șunca, pielea de pui.
Dr. Mădălina Truică, medic nutriţionist: În afară de carnea grasă și alimentele care conțin în compoziția lor carne grasă, ar fi de evitat și lactatele care au un procent mare de grăsimi saturate, precum brânza dură sau iaurturile de 10% grăsime, smântâna și, neaparat de luat în calcul, cantitatea de unt care intră în compoziția dulciurilor, covrigeilor sau altor produse de patiserie.
Izabela Pănescu, jurnalist Digi24: Nu doar alimentația ajută la scăderea colesterolului, ci întreg stilul de viață. Este extrem de important să faceți mișcare, să renunțați la fumat și, de ce nu, să vă mai relaxați.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News