Acuzații grave din Suedia: Asistente românce cu diplome, dar fără pregătire
România este ţinţa unor acuzaţii grave prezentate într-o anchetă a televiziunii de stat din Suedia. Unii dintre asistenţii medicali români care lucrează în statul scandinav nu ar avea pregătirea necesară ca să se ocupe de bolnavi. Concret, au diplomă eliberată de o şcoală postliceală din România, dar nu ar fi trecut pe la cursuri. Nu se precizează însă cum au fost obţinute aceste diplome, dar cert este că fenomenul este recunoscut şi de oficiali din ţara noastră.
Acord politic semnat de PSD-PNL-UDMR-minorităţi. Crin Antonescu, anunțat oficial candidatul coaliției
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu
Prima declarație a lui Ciolacu după ce a fost desemnat premier
Lista miniștrilor din noul cabinet
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
-Deci vreau să mă asigur că datele sunt corecte.
-Aţi lucrat la ----- Finance?
-Da.
-Şi data în care aţi lucrat acolo... Aţi lucrat din 2007 până în 2014?
-Da.
-Deci datele mele sunt corecte. Şi aţi lucrat full-time?
-Da!
-Cu ce vă ocupaţi acum, mai lucraţi la bancă sau cum?
-Sunt asistent medical.
"În perioada în care ea recunoaşte ca a lucrat full-time, şcoala arată că ea a studiat acolo tot full-time. În Suedia, a început să lucreze ca asistent medical, dar diploma ei i-a oferit o licenţă suedeză care i-a oferit un loc de muncă în spitalul Danderyd."
Reporter: Sunteţi surprinsă să auziţi că avem informaţii care arată că studenţi au absolvit şcoala, fără să treacă pe la şcoală?
Beatrice Nimereanu, dir. gen. adj. Ordinul Asistenţilor: Vă spun că am mai auzit, dar acestea trebuie demonstrate. Ştiţi?
Reporter: Dar aţi mai auzit că aceste lucruri se întâmplă la unele şcoli?
Beatrice Nimereanu, dir. gen. adj. Ordinul Asistenţilor: Sunt lucruri pe care toată lumea le discută.
Reporter: Şi ce discută? Ce spun?
Beatrice Nimereanu, dir. gen. adj. Ordinul Asistenţilor: Spun că au auzit cele spuse de dumneavoastră. Au auzit că există şcoli pe care nu le-a făcut nimeni.
Mircea Timofte, preşedinte Ordinul Asistenţilor: Este o infracţiune şi dacă şcoala a dat o diplomă fără ca elevul să fie la şcoală sau, mai mult, în afara ţării, şcoala aia ar trebui să fie desfiinţată. Mai mult, cine a înfiinţat-o să nu mai aibă dreptul să înfiinţeze alta, toată viata. În România sunt foarte mult şcoli postliceale. Fiind aşa multe, şi calitatea... Cred că sunt 100 şi. Spre 200.
Şcolile postliceale care organizează astfel de cursuri sunt în subordinea Ministerului Educaţiei, care până acum nu a oferit un punct de vedere în legătură cu acest scandal. Verificări pot face şi inspectoratele şcolare.
Jurnaliştii suedezi atrag atenţia asupra faptului că, deşi la Consiliul Naţional de Sănătate din Suedia există diplome şi certificate ale asistenţilor români, nimeni nu poate verifica dacă în spatele lor stau nişte cursuri la care într-adevar asistenţii au participat.
Statisticile arată că asistenţii medicali sunt primii în topul celor care au cerut drept de practică în ţările din Europa. Din România au plecat aproape 19.000. Numai în acest an, 1.700 au cerut Colegiului Medicilor certificat de conformitate, pentru a putea pleca.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News