La Timişoara, mulţi absolvenţi de liceu au preferat să se orienteze spre şcolile postliceale. Cea mai căutată este specializarea de asistent medical generalist de la Colegiului Naţional Ana Aslan. Aici au mai ramas doar şapte locuri libere din 150.
„Unul din marile avantaje este că, dupa trei ani de studiu, primesc diploma de asistent medical generalist, diploma recunoscuta în Europa, în Statele Unite şi în Canada, deci practic în toata lumea. Avantajul este ca pot veni şi cei care nu au Bacalaureatul”, a spus Adriana Sopon, directorul Colegiului Naţional Ana Aslan Timişoara.
În aceste condiţii, universităţile din Timişoara au rămas cu sute de locuri neocupate.
„La Litere sunt 75 de locuri, la Chimie-Biologie 40, Fizică 35. Am constatat că la anumite specializări nu s-au adunat numărul minim de studenţi pe care statul l-a aprobat pentru funcţionarea unor programe, aşa că le-am desfiinţat. Deja am desfiinţat şase programe de studiu la licenţă, mă refer pentru acest an universitar”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.
La Iaşi, 575 de tineri au concurat pentru cele 112 locuri la buget de la Școala Postliceală Sanitară din oraş.
„Predispoziția la efort intelectual a elevilor cred că nu mai este la fel de mare, cum era pâna acum 15 ani. Probabil că foarte mulți dintre absolvenții de liceu asociază facultățile acestea de tip fizică, matematică, chimie cu meseria de profesor, pe când aceste facultăți formează fizicieni, matematicieni, biologi, chimiști”, a spus Sebastian Popescu, decanul Facultații de Fizica Iași
Reprezentanţii universitaţilor speră să completeze numărul de studenţi la sesiunea de admitere din toamnă.