Live

27 de lucruri pe care știința le-a asociat puternic cu apariția cancerului

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/ Getty Images

Cancerul este a doua cauză a mortalității în România, după bolile cardiovasculare. El afectează modul în care celulele noastre cresc și se divid. Toate tipurile de cancer sunt rezultatul deteriorării sau mutațiilor ADN-ului.

Cancerul se răspândește în organism rapid, iar celulele toxice cresc neiertător transformându-se în tumori.

Unele cazuri de cancer nu pot fi evitate, ele fiind determinate de un defect genetic, o predispoziție transmisă din generație în generație, sau de modificări genetice care pot apărea în decursul vieții.

Mai multe studii au demonstrat că inhalarea anumitor substanțe, mâncatul anumitor alimente sau chiar folosirea anumitor tipuri de plastic pot crește riscul apariției cancerului.

Acestea sunt lucrurile care au fost demonstrate științific ca fiind asociate cu cancerul, potrivit Business Insider:

Foto: Gulliver / Getty Images

Zahărul – Prea mult zahăr nu duce doar la diabet, dar poate duce la deteriorarea celulelor organismului. Studiile au dezvăluit și faptul că zahărul ar putea alimenta creșterea tumorilor din corp, deoarece celulele canceroase se hrănesc cu zahăr.

Fumatul – Nu mai e de mult un secret că țigările conțin cel puțin 70 de chimicale asociate cu cancerul. Nu doar fumătorii sunt afectați, ci și cei care se află în preajma lor și inhalează fumul.

Fumatul secundar crește riscul de a dezvolta cancer cu 20-30%”.

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Expunerea neprotejată la soare – Persoanele care merg la solar înainte de 35 de ani au un risc de 75% de a dezvolta melanom. Și soarele poate cauza cancer, așa că este recomandată folosirea cremei de protecție dacă stăm la soare mai mult de 15 minute.

Chimicalele toxice de la locul de muncă – Unele persoane pot fi expuse la substanțe cancerigene atunci când merg la muncă. Printre aceștia se numără: cei care lucrează cu aluminiu, zugravi, producături de cauciuc, angajații saloanelor de coafură care folosesc vopsele de păr zilnic sau angajații care inhalează vaporii din ojă zilnic.

Tura de noapte – Cercetătorii cred că munca până târziu sau pe timpul nopții poate afecta ciclul natural de somn al organismului, ceea ce poate duce la cancer.

Arsenic – Este o crustă naturală a Pământului, ce devine toxică într-o formă anorganică. Se găsește deseori în apa potabilă contaminată în locuri precum Bangladesh sau în locuri unde sistemele de irigare folosesc apă cu arsenic. OMS avertizează că cel puțin 150 de milioane de oameni din 50 de țări beau apă contaminată cu un nivel mare de arsenic. (Acesta se găsește și în țigări.)

Carnea la grătar sub o flacără deschisă – Friptura poate fi fragedă dacă este gătită astfel, însă va crește riscul de apariție a cancerului. Acest lucru se întâmplă pentru că mușchiul conține o clasă de compuși chimici numiți anime heterociclice, dar și hidrocarburi aromatice policiclice. Cercetătorii au asociat consumul de carne gătită astfel cu modificări ale ADN-ului.

Cărbunele – Muncitorii din minele de cărbune au avut, de-a lungul anilor, mai multe șanse să dezvolte cancer pulmonar, de vezică urinară și stomac.

Foto: Guliver/Getty Images

Alcoolul – Consumul regulat de alcool poate mări riscul de a face diverse tipuri de cancer, inclusiv de gât, ficat, sân și colon. Potrivit oamenilor de știință, riscul crește pe măsură ce o persoană consumă mai mult alcool.

Eșapament diesel – Combustibilul diesel are peste 30 de componente care pot cauza cancer, potrivit cercetătorilor.

Alte lucruri asociate cu cancerul sunt: carnea extrem de sărată sau murăturile, azbestul, glifosatul - un ucigaș de buruieni folosit de fermieri, praf de lemn, anticoncepționalele și estrogenul, diverși viruși (precum HPV), genele transmise în familie, obezitate, formaldehidă, implanturi mamare, aerul poluat, zone afectate de dezastre - prin inhalaurea diverselor substanțe emanate, silică - un mineral natural găsit în nisip, piatră și beton (inhalarea lui de către muncitorii care taie pietre pot crește riscul de cancer pulmonar), radiațiile x și uv, boli cronice manifestate prin inflamație (infecții prelungite), anumite tipuri de plastic, băuturile fierbinți și acrilamida - o substanță rezultată din încălzirea alimentelor bogate în amidon (se găsește în produse de patiserie, cartofi, cipsuri etc).

Redactor: C.T.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 40% dintre tinerii români ar prefera o dictatură. O posibilă explicație pentru acestă situație

Ce a aflat un bărbat după câteva investigații de rutină

Actorul James Van Der Beek, din „Dawson’s Creek”, a fost diagnosticat cu cancer. Anunțul făcut de starul în vârstă de 47 de ani

Paradox în rândul generației „digitale”: Jumătate dintre tineri preferă banii cash. „Mi-e mai ușor să țin cont când îi dau din mână”

Partenerii noștri